BBQ op z’n Spaans: Paella

Spanje is één van mijn favoriete landen als het gaat om eten. We gaan er dan ook vrij regelmatig heen om te genieten van de tapas en natuurlijk de paella. Een flink aantal jaren terug hebben we in Valencia een paella pan gekocht om ook thuis dit heerlijk Spaanse rijstgerecht te kunnen bereiden en op de BBQ gaat dit meer dan prima! Inmiddels is die paella pan vervangen door een nieuw exemplaar en ook daar wordt regelmatig lekkere paella in gemaakt. Met kip is onze favoriet, dus bij deze mijn recept voor paella met kip, maar dan van de BBQ!

Paella van de BBQ: een heerlijk avondje BBQ'en op zijn Spaans!
Paella van de BBQ: een heerlijk avondje BBQ'en op zijn Spaans!

Hoofdgerecht

4 personen

1 uur en 45 minuten

Ingrediënten

- 800 gram Kippendijen of Kippenpoten
- 4 eetlepels Kipkruiden
- 2 Uien (grof gesnipperd)
- 2 Paprika's (in blokjes)
- 300 gram Snijbonen (in stukken)
- 2 Tomaten (in blokjes)
- 500 gram Paella Rijst
- 3 teentjes Knoflook
- 2 blokjes voor Kippen Bouillon
- 3 eetlepels Olijfolie
- 2 zakjes Paella Kruiden

Overige benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Paella Pan
- Houten Pollepel

Korte Recept Video

Een korte video waarin ik dit recept bereid staat op mijn YouTube kanaal en kun je hieronder ook bekijken. Vind je deze video's leuk? Abonneer je dan op mijn kanaal, want ik probeer zo nu en dan een video te delen!

Bereiding

Het bereiden van paella heeft wel iets weg van het bereiden van risotto. Beetje bij beetje bouillon toevoegen, net zolang tot de rijst gaar is. Het verschil? Waar je bij risotto moet blijven roeren, is dat bij het maken van paella niet de bedoeling! Wanneer de rijst de pan in gaat, kan de pollepel aan de kant. Zorg er bij het bereiden van de paella verder voor dat je de deksel tussendoor zoveel mogelijk dicht houdt. Op die manier loopt de temperatuur van de kolen niet te veel op en krijg je het beste resultaat!

We beginnen met het aansteken van de BBQ. Ga hierbij voor directe hitte, net als wanneer je wat hamburgers zou grillen. De pan gaat uiteindelijk op het rooster, dus directe warmte is prima. Ga hierbij voor een temperatuur tussen de 160 en 180 graden.

Kook ondertussen een flinke pan water en los hier de bouillon blokjes in op. Naar verwachting heb je ongeveer 1,5 liter bouillon nodig, maar zorg dat je genoeg hebt.

Wanneer de BBQ warm is mag de paella pan op het rooster. Voeg direct de olijfolie toe en laat deze warm worden. Als de olijfolie heet is mag de kip in de pan. Bestrooi de kip vervolgens met de kipkruiden en zorg dat alle kanten van de kip voorzien zijn van kruiden. Bak de kip nu tot deze rondom een beetje goudbruin begint te worden.

Als de kip een mooi goudbruin kleurtje begint te krijgen mogen de ui en knoflook worden toegevoegd. Bak deze 3 minuutjes mee en voeg vervolgens de paprika, snijbonen en tomaat toe. Bak deze 3 minuutjes mee en voeg vervolgens de rijs en paella kruiden toe. Bak deze mee tot de rijst een glazig begint te worden.

Nu is het tijd om wat bouillon toe te gaan voegen. Voeg bouillon toe aan de pan tot dat de rijst net onder staat en laat de rijst de bouillon opnemen. Steeds wanneer het vocht bijna is opgenomen door de rijst voeg je weer wat nieuwe bouillon toe aan de pan. Ga hiermee door totdat de rijst gaar is.

Wanneer de rijst gaar is mag de paella nog een aantal minuten droog koken. Hierna is het tijd om de pan van de BBQ te halen en op te scheppen. Het is bij paella normaal dat een klein laagje aangebrand is. Dit is ook niet te voorkomen, aangezien er niet geroerd mag worden bij de bereiding. Que aproveche!

Paella van de BBQ: een heerlijk avondje BBQ'en op zijn Spaans!
Paella van de BBQ: een heerlijk avondje BBQ'en op zijn Spaans!

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *