Een tijdje geleden schreef ik een review over het laatste boek van Jord Althuizen, No Worries BBQ. In die review schreef ik ook over mijn favoriete recept tot dan toe. Dat waren de Bacon Bourbon Chicken Kebabs. Een eenvoudig, maar heerlijk BBQ gerecht (daar staat het boek sowieso vol mee), waarvan ik nu het recept met je deel. Deze kebabs moet je zeker eens proberen op de BBQ, want ze zijn een regelrechte aanrader!
Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Totale tijd: 40 minuten minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 760kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 800 gram Kipgehakt
- 300 gram Gerookt Ontbijtspek
- 80 milliliter Whiskey
- 200 milliliter BBQ Saus
- 2 teentjes Knoflook
- 1 theelepel Uienpoeder
- 1 eetlepel Gerookt Paprikapoeder
- 1 eetlepel Suiker
- 3 eetlepels Gedroogde Peterselie
- Versgemalen Zwarte Peper
- Zout
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- 8 (Houten) Spiesen
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden. Gebruik je houten spiesen? Leg deze dan nu in wat water, zodat ze wat vocht op kunnen nemen en niet verbranden op de BBQ.
- Doe het kipgehakt in een ruime mengkom en voeg hier de helft van de whiskey, het uienpoeder, paprikapoeder, de suiker en peterselie bij. Hak op een snijplank het ontbijtspek en de teentjes knoflook goed fijn en voeg dit ook toe. Breng het geheel tot slot op smaak met versgemalen zwarte peper en wat zout en meng alle ingrediënten door elkaar.
- Meng nu in een ander kommetje de BBQ saus met de andere helft van de whiskey en zet dit even weg. Pak vervolgens je spiesen er bij en verdeel het kipgehakt in 8 gelijke delen. Kneed nu ieder deel om een spies en leg de spiesen op een bord.
- Is de BBQ op temperatuur? Leg de spiesen dan op het directe deel (boven de hete kolen) op de BBQ en gril ze 5 minuten. Keer de spiesen vervolgens om en gril ze nog eens 5 minuten.
- Verplaats de spiesen hierna naar het indirecte deel van de BBQ en bestrijk ze rondom met de whiskey BBQ saus. Herhaal dit na 5 minuten nog eens en laat de spiesen nog eens 5 minuutjes verder garen op de BBQ. Haal de spiesen daarna van de BBQ en serveer ze met de rest van de saus. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 760kcal | Carbohydrates: 27g | Protein: 45g | Fat: 46g | Saturated Fat: 15g | Polyunsaturated Fat: 8g | Monounsaturated Fat: 20g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 222mg | Sodium: 1243mg | Potassium: 1367mg | Fiber: 1g | Sugar: 20g | Vitamin A: 301IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 48mg | Iron: 3mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
en die twee teentjes knoflook dan ….?!
Die moeten uiteraard ook door het gehakt Harrie. Ik zal het recept even aanpassen.
Ligt het aan mij, of is ineens de bereiding verdwenen van de pagina?
Hi Martijn,
Dat ligt zeker niet aan jou! Er gaat technisch iets niet goed. Ik ga er in duiken en hoop dat het recept snel weer volledig zichtbaar is.
Hoe zorg je ervoor dat de kebabs wat steviger worden, ze vallen van de spijsjes af en blijven maar draaien? (Ondanks platte spiesen ipv ronde)
Zorgen dat het gehakt niet te nat, maar ook niet te droog is en voor gebruik goed terugkoelen zodat ze weer wat opstijven.
Dit recept nu voor de 2e keer geprobeerd en heb bij t directe verhitten last van dat teveel te hard gaat. De temperatuur boven de kolen is 150 graden maar loopt heel snel op met de deksel er af (heb een kogelbbq), met de deksel er op durf ik het niet zo aan na mijn eerste keer en zwarte kebabs.
Ook nu maar sneller op t indirecte deel gelegd en dan maar langer wachten. Maar nog tips?
Hi Patrick, wat vreemd dat het zo hard gaat bij een temperatuur van 150 graden boven de hete kolen. Weet je zeker dat deze temperatuur correct is? Echter, door zonder de deksel te werken gaat het alleen maar harder, omdat er oneindig veel zuurstof bij de kolen kan komen en de temperatuur dus alleen maar oploopt. Dit in combinatie met het vet uit het vlees zorgt er voor dat je snel vlammen krijgt.
Je zou de bereiding ook om kunnen draaien, door de spiesen eerst 10 minuutjes indirect te bereiden. Daarna even kort (1,5 minuut per kant) grillen en dan terug naar het indirecte deel en insmeren met de saus. Dan heb je iets meer controle over de bereiding.
Ik heb alles gehalveerd en het was nogsteeds genoeg voor 4 personen. Om het wat steviger te maken heb ik wat paneermeel toegevoegd. Smaak vol recept maar wel wat machtig (wellicht ook door de paneermeel). Thanks for sharing!
Qua hoeveelheden is het subjectief voor hoeveel personen de ingrediënten zijn. Ik denk echter dat ik met de helft van de ingrediënten niet rond zou komen voor 4 personen 😉