BBQ Recept voor Babi Pangang van buikspek

Babi Pangang van Buikspek

Een hele tijd geleden deelde ik al eens het recept voor babi pangang van de BBQ. Ik gebruikte toen procureur en ondanks dat dat heerlijk was kreeg ik ook berichten dat je babi pangang met buikspek hoort te maken. Dat moest ik dus maar eens proberen! Ik gebruikte ongeveer dezelfde bereiding als voor de babi pangang van procureur en het resultaat was heerlijk!

babi pangang buikspek recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.86 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Marineren: 12 uur
Totale tijd: 16 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 1437kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor de bereiding van het buikspek begin je de avond van te voren met het in de kruiden zetten. Meng hiervoor 1 eetlepel basterdsuiker, het 5 Spice Poeder, paprikapoeder, de gember, komijn, knoflook, het zout en de zwarte peper door elkaar.
  • Neem nu het stuk buikspek en dep dit droog met keukenpapier. Snijd aan de vleeskant kleine loshangende stokjes vlees weg en leg het vlees vervolgens met het vet omhoog op je snijplank. Neem nu een scherp mes en snijd kruislings een ruitpatroon in de vetlaag. Let op dat je niet te diep gaat, want je wilt alleen door de eerste laag vet snijden.
    babi pangang buikspek recept 2
  • Neem nu je mengsel van kruiden en bestrooi je vlees hier mee, tot het rondom is voorzien van kruiden. Pak het vlees nu in, in vershoudfolie of een grote ziplock zak en leg het buikspek een nachtje in de koeling.
    babi pangang buikspek recept 3
  • Na een nachtje marineren is het tijd om de babi pangang te gaan bereiden. Bij mij duurde het bereiden van een kilo buikspek ongeveer 4 uur, maar neem er ruim de tijd voor. Het is tenslotte zonde als je gasten lang moeten wachten omdat het allemaal toch iets langer duurt.
  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 120 graden.
  • Haal ondertussen het buikspek uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Is de BBQ op temperatuur? Leg het buikspek dan met de vetkant naar boven op het BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan eerst nog even in het vlees, zodat je de temperatuur continu in de gaten kunt houden. Het vlees mag nu rustig garen tot een temperatuur van ongeveer 76 graden.
  • Zet ondertussen een klein pannetje op het vuur voor de glaze. Doe er 3 eetlepels chilisaus, 1 eetlepel basterdsuiker en de 2 eetlepels ketjap manis in. Verwarm de ingrediënten tot de suiker is opgelost en haal de pan dan van het vuur. Schenk de glaze in een kommetje en laat afkoelen.
  • Neem nu weer je kleine pannetje en zet deze op laag vuur. Voeg wat olie toe. Snipper je ui goed fijn en voeg samen met de knoflook en tomatenpuree toe aan de pan. Laat een paar minuutjes fruiten en voeg dan de ketchup, sambal, rest van de basterdsuiker en het restant chilisaus toe. Rasp ook de gember in de pan en roer dit goed door elkaar. Voeg tot slot 3 eetlepels water toe en meng de laatste eetlepel water met de maïzena. Voeg deze ook toe en roer je mengsel door totdat deze iets dikker begin te worden. Haal op dat moment de pan van het vuur en laat de saus een beetje afkoelen.
  • Heeft het buikspek een kerntemperatuur van 76 graden bereikt? Bestrijk het dan rondom met de glaze en laat het, met de deksel op de BBQ, nog een kwartiertje garen. Haal na dit kwartier het vlees tijdelijk van de BBQ en maak je BBQ klaar om direct te grillen bij een temperatuur van ongeveer 180 graden.
  • Is je BBQ op temperatuur? Leg het buikspek van weer op de BBQ, wederom met de vetkant naar boven. Gril het vlees 2 minuutjes. Draai het buikspek daarna om en gril het vlees ook nog 2 minuten met de vetkant naar beneden. Let er hierbij op dat je niet te veel vlammen krijgt. Haal het buikspek vervolgens van de BBQ en laat het op een snijplank 10 minuutjes rusten.
  • Snijd na 10 minuten het vlees in plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Neem een grote serveerplank en verdeel de atjar over het midden. Leg hier vervolgens de plakken babi pangang op en lepel daar wat van de saus overheen. Serveer de rest van de saus apart. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 1437kcal | Carbohydrates: 35g | Protein: 26g | Fat: 133g | Saturated Fat: 48g | Polyunsaturated Fat: 14g | Monounsaturated Fat: 62g | Cholesterol: 180mg | Sodium: 1312mg | Potassium: 759mg | Fiber: 3g | Sugar: 7g | Vitamin A: 480IU | Vitamin C: 8mg | Calcium: 49mg | Iron: 4mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

83 reacties

      • Dit moest ik ook nog eens proberen! Zo bedacht zo gedaan afgelopen zondag. Was verrukkelijk. De sambal van eetlepel naar theelepel veranderd ondanks dat ik zelf van pittig hou maar de rest van het gezin niet wad ook voor mij dit voldoende. Mijn buikspek was 1.3kg en rub en saus waren naar mijn idee ook bij dit gewicht ruim voldoende. Top recept, aankomend weekend denk ik weer, om hem in de vingers te krijgen

    • Yvoir het eerst nu deze gemaakt 1,2 kg inderdaad de rub is iets te veel ik ben ook zeer benieuwd hoe lang het allemaal duurt hij lig er nu een uur er op kern 40 Gr dus kan nog we lekker garen ben gek op babi pangang heb er nu al zin in
      Verwacht dat we rond 17:30 aan tafel kunnen

      • De hoeveelheid rub is altijd lastig exact te bepalen, omdat een stuk van 1,2 kilo ook een stuk dunner kan zijn, waardoor je meer oppervlak hebt. En daarnaast is iets meer hebben beter dat tekort komen 😉 Heeft het allemaal gesmaakt?

  1. Heerlijk was dit.
    Deze wordt nog eens herhaald.

    Mocht wel iets minder rub. Met 2/3e had ik ruim genoeg gehad. (Had het nu verdubbeld voor 2 kg buikspek).
    Voor de 3 dames thuis mocht ook de Sambal ietsje minder, maar dat is voor iedereen anders. Ik vond hem goed zo.

  2. Het is al een tijdje geleden dat ik dit heb gemaakt, begin van de zomer.
    Ik had iets meer dan een 2 kilo buikspek gemaakt en langzaam laten garen op een gesloten W***r-bbq (geen reclame hè?). Dit duurde bij mij toch wel bijna 6 uur. Overigens had ik wél een bakje gekookt water naast de kolen gezet, ik ben er van overtuigt dat het dan allemaal wat malser wordt en de temperatuur lijkt wat constanter te blijven.
    De saus gemaakt volgens recept en opgediend bij zelfgemaakte bami en gebakken banaan. De gasten hebben gesmuld en wilden het recept hebben. Uiteraard doorverwezen naar deze site. 😉
    Roy bedankt !

    • Goed om te horen dat het heeft gesmaakt Erik! Soms kan het met een stuk vlees wel eens wat langer duren. Tijden zijn dan vaak ook slechts een indicatie en de kerntemperatuur is belangrijker 🙂

      Een bakje vocht helpt zeker mee. Niet alleen is het goed voor de luchtvochtigheid in de BBQ, het helpt ook de temperatuur stabieler te houden!

      Altijd goed om te horen dat de gasten enthousiast waren en dat je ze hebt doorverwezen naar mijn site!

  3. Geen weer voor een BBQ dus maar proberen in de oven.
    Vraagje: ik neem aan dat de knoflookpoeder gebruikt wordt voor de droge rub. Deze staat wel bij de ingredienten maar niet bij bereiding.. Bedankt alvast voor je reactie.

    • Erg goed gesmaakt!

      Een 3,5 uur voor een stuk van 700 gr. tot 76 graden. Met de glace iets langer laten liggen omdat nog niet overal de 76 was bereikt.

      De saus vond ik iets te tomaterig. Daar heb ik wat extra ketjap manis bij gedaan.

      De gehele combinatie van buikspek, de rub, de glace, saus en atjar was super.

    • Hi Marcel,

      Bedankt voor je berichten! Ik was een beetje druk van het weekend, dus heb helaas niet de tijd gehad om eerder te reageren 🙂

      Goed om te horen dat alles gesmaakt heeft! En top dat je het recept hier en daar naar smaak hebt aangepast! Je eigen draai er aangeven is al tijd leuk 😀

  4. Hoe stook jij de bbq meestal weer op in temperatuur? zorg je dan dat je verse kooltjes paraat hebt in de brikettenstarter?

    ik loop daar altijd mee te klooien iig

  5. Hi Roy,

    Deze vandaag gemaakt en hij is erg lekker. Zeker voor herhaling vatbaar.
    ook de saus erg lekker.

    Dank je wel voor het delen.

  6. Hoi Roy,

    Ik zit het recept nog eens door te lezen, maar waar gaan die 2 eetlepels citroensap in?
    misschien lees ik eroverheen hoor, maar kan het niet vinden.

    • Daar heb je een goed punt Frits, die hoort er niet in. Stond in eerste instantie wel bij de ingrediënten die ik wilde gebruiken, maar heb ik uiteindelijk toch niet gebruikt! Ik ga het gelijk aanpassen 🙂

  7. Vandaag ga ik dit recept maken, maar dan met kipfilet. (Ajam Pangang) Zelfde ingrediënten aangehouden, indirecte bereiding en op het laatst kort grillen en daarna aflakken. Ik zal wat foto’s op Insta zetten zodra het klaar is.

  8. Resultaat staat op Instagram. De saus heb ik wat grover gelaten, zonder toevoeging van water en maizena, waardoor de smaak wat scherper was denk ik.

    – 1,5 kg hele kipfilets
    – Zelfde hoeveelheid kruiden
    – Weber opstoken tot 125 graden en indirecte garing (30-40 minuten)
    – Vrijwel direct de glaze aanbrengen (hoeveelheid kon misschien nog iets royaler )
    – Bij bijna gaar even afgrillen voor een krokante bite

    Cheers!

  9. Gisteren de buikspek gemaakt, was wederom weer heerlijk.
    Hadden vrienden te eten,en we proberen elkaar elke keer af te troeven, met een lekker stuk vlees. Gezien de reacties van hun, is dat dit keer weer gelukt.
    De tomaten puree, in de saus had ik vervangen, voor tomatensaus met sambal (xenos) omdat ik geen puree in huis had,dit was zeker goed uitgepakt.

  10. Zeer geslaagd recept. Voor de saus zelf meer water en ketjap toegevoegd, was voor ons ook aan de pittige kant. Buikspek was heerlijk! Uiteindelijk 5,5 uur op 120 en toen nog glace lakken en beetje afbakken.

    • Goed om te horen dat het geslaagd was! Qua pittigheid is altijd een beetje aanvoelen. Ik houd zelf van wat pittiger en probeer in mijn recepten al rekening mee te houden. In dit recept zou je ook eerst met de helft van de sambal kunnen beginnen en dan proeven of je nog meer nodig hebt 😁

  11. Al een wat ouder recept zie ik, maar vandaag toch geprobeerd. Mis alleen het gebruik van de zeef in het recept. Neem aan dat je de saus moet zeven? Voor een eerste keer ( heb sinds kort een gas bbq) niet slecht. Vonden het nog best ‘ vettig’. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen.

    • Uit 2019 valt mee toch? Er staan ook recepten uit 2015 online 😉 De saus moet inderdaad even door de zeef. Zal het recept binnenkort even wijzigen. Wat de vettigheid betreft: dat is per stuk buikspek helaas verschillend en ook een stukje smaak denk ik. De naam zegt natuurlijk al wel dat het een wat vetter stuk vlees is, maar daarnaast zit er ook echt verschil in de hoeveelheid vet die ieder stuk buikspek heeft.

  12. Top recept! Ben echt een heeeeel groot liefhebben van Babi Pangang en nooit gedacht dit zelf zó goed te kunnen maken.
    Was voor mij ook de eerste ervaring met het zelf bereiden van buikspek maar dat viel allerminst tegen!

  13. Poh wat lekker!
    Afgelopen weekend gemaakt van zowel buikspek als procureur, weet nog niet wat de voorkeur heeft aangezien het allebei zeer goed smaakte.
    Komend weekend komt het stuk buikspek wat nog over was weer aan de beurt.

    Het zeven van de saus had ik geen geduld voor, dus daarvoor de staafmixer maar gebruikt.

  14. We hebben de babipangang gemaakt in de oven met bami met sajoerboontjes erbij
    We kregen hele goede reacties en vroegen naar het recept
    Maar dit is zeer zeker voor herhaling vatbaar

  15. Beste allemaal,

    ik heb het recept precies nagemaakt en was super geslaagd en lekker.
    Alleen de buitenkant was niet krokant op zoals die bij de chinees.
    Ik heb de buikspek ongeveer 4 min aan beide kanten afgegrild op 180 graden

    Heeft iemand tips???

  16. Hey Dennis!

    Ik zie dat je ook nog altijd reageert op nieuwe reacties bij dit “oude” recept.

    Mijn plan is om komende zondag het buikspek langzaam te garen om hem dan de vrijdag erop af te grillen.
    Kan ik hem in te tussentijd invriezen? Of heb je andere tips?

  17. Roy, even een vraagje.
    Er ligt nu 2 kg buikspek in m.n kamado maar de kern is al bijna 76 gr na 3 uurtjes. (110 graden )
    Dus die is te vroeg klaar. ( het is nu 13:00 )
    Mijn vraag, kan ik het buikspek warm houden of kan ik het vanavond opwarmen.

  18. Hi, ivm allergieën mag ik geen ketjap/chilisaus. Is het ook zonder glace te bereiden? Of mis je dan echt een stukje smaak? Bedankt voor alle heerlijke recepten!

  19. Is het mogelijk om dit in delen klaar te maken zodat ik op de avond zelf als we gasten hebben, alleen nog de laatste hand er aan hoef te leggen?
    En wat zou je dan adviseren hoe dat te doen?

    • Alles kan, maar als je het vlees als geheel wil serveren win je er weinig mee, omdat je het dan rustig, op lage temperatuur opnieuw op wil warmen. Je zou wel op dag 1 kunnen bereiden, en dan op dag 2 plakken snijden en deze kort grillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling





De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.