Aziatische Kroepoek Bites

Alweer een paar jaar terug deelde ik het recept voor de Mexicaanse Nacho Hapjes met je. Een leuk gerechtje om te serveren als er een hele groep komt borrelen. Ik was dus weer op zoek naar zo’n hapje en ging dit keer op de Aziatische toer met deze Aziatische Kroepoek Bites. Kippendijen in saté marinade, in plakjes geserveerd op cassave met atjar, pindasaus en geroosterde pinda’s. Een perfect hapje om mee rond te gaan, maar ook leuk als hapje vooraf bij een etentje met een grote groep.

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
No ratings yet
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Marineren: 2 uur
Totale tijd: 3 uur 15 minuten
Porties: 30 personen

Ingrediënten:

  • 4 Kippendijen
  • 1 zak Cassave Kroepoek
  • 100 gram Atjar
  • 50 gram Ongezouten Pinda’s
  • 100 milliliter Ketjap Manis
  • 1 eetlepel Bruine Basterdsuiker
  • 1 eetlepel Honing
  • 2 tenen Knoflook
  • 1 eetlepel Verse Gember (geraspt)
  • 2 theelepels Vissaus
  • 1 theelepel Sriracha

Voor de Pindasaus:

  • 3 eetlepels Pindakaas
  • 60 milliliter Kokosmelk
  • 20 milliliter Sojasaus
  • 0,5 theelepel Sriracha

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Knoflookpers
  • Ziplock Zak
  • BBQ Bestendige Koekenpan
  • BBQ Bestendige Steelpan
  • BBQ Handschoen

Instructies

  • Begin voor de bereiding van dit recept met het marineren van de kippendijen. Neem hiervoor de ziplock zak en doe er de ketjap, bruine suiker, honing, gember, vissaus en 1 theelepel sriracha in. Knijp ook de tenen knoflook er in uit en meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Doe nu de kippendijen in de zak bij de marinade en druk zoveel mogelijk lucht uit de zak wanneer je deze afsluit. Masseer de marinade in de kippendijen en leg ze voor 1 á 2 uur in de koeling.
  • Hebben de kippendijen lang genoeg gemarineerd? Steek de BBQ dan aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet de koekenpan dan op het directe deel van de BBQ en laat deze even heet worden. Leg de kippendijen op het indirecte deel en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de kippendijen eerst tot een kerntemperatuur van 60 graden. Dit duurde bij mij ongeveer een kwartier.
  • Doe na een paar minuten de pinda’s in de pan en rooster ze 5 minuutjes, tot ze een mooi kleurtje krijgen. Schud halverwege even om. Haal de pan met de pinda’s van de BBQ en giet de pinda’s in een kommetje.
  • Hebben de kippendijen een kerntemperatuur van 60 graden bereikt? Verplaats ze dan naar het directe deel van de BBQ en gril ze daar tot een kerntemperatuur van minimaal 70 graden. Dit is zo’n 4 minuten per kant.
  • Zet ondertussen ook een steelpan op het directe deel van de BBQ en doe hier de pindakaas, kokosmelk, sojasaus en sriracha in. Warm dit al roerend door, tot de pindakaas is opgelost en de saus warm is. Haal de steelpan dan van de BBQ.
  • Haal de kippendijen van de BBQ wanneer ze gaar zijn en laat ze 5 minuten rusten.
  • Leg ondertussen een lading van de cassave kroepoek op een serveerplank en schep hier een klein beetje atjar op.
  • Snijd de kippendijen nu in reepjes en beleg de kroepoek met de kip. Op de kip gaat vervolgens een klein lepeltje pindasaus, gevolgd door 2 á 3 geroosterde pinda’s. Serveer de Aziatische Kroepoek Bites vervolgens direct. Eet smakelijk!
Aziatische Kroepoek Bites met kippendij, atjar, pindasaus en geroosterde pinda's

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.