De beste apfelstrudl van de BBQ

Apfelstrudel

Er is waarschijnlijk geen dessert dat meer aan de winter doet denken dan een apfelstrudel. Tijdens de wintersport kom je het vaak tegen en ook op kerstmarkten is de apfelstrudel vaak van de partij. Hij ziet er altijd schitterend uit en hem eten als ie nog warm is, is het lekkerst! Laat ik daar nog een extra dimensie aan toevoegen door de apfelstrudel op de BBQ te bakken en je wilt dit toch eten? Met dit recept bak je de perfecte apfelstrudel gewoon zelf!

Het perfecte winter dessert van de BBQ? Dat moet deze Apfelstrudel zijn!
Het perfecte winter dessert van de BBQ? Dat moet deze Apfelstrudel zijn!

Dessert

6-8 personen

1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

Voor het deeg:
– 200 gram Bloem
– 20 milliliter Zonnebloemolie
– 2 gram Zout
– 100 milliliter Water

Voor de vulling:
– 3 Jonagold Appels
– 100 gram Kristalsuiker
– 50 gram Rozijnen
– 1 eetlepel Gemalen Kaneel
– 8 gram Vanillesuiker
– 3 eetlepels Citroensap
– 50 gram Amandelschaafsel

Extra:
– 2 eetlepels Zonnebloemolie
– 4 eetlepels Paneermeel
– Poedersuiker
– Extra Bloem
– 3 eetlepels Ongezouten Roomboter

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– BBQ Bestendige Bakplaat
– Deegroller
Bakkwast
– Kleine Koekenpan
– Steelpannetje
– Bakpapier
– Vershoudfolie

Bereiding

Neem een mengkom en kneed hierin de bloem, zonnebloemolie, het zout en het water tot een soepele deegbal. Vet de deegbal rondom in met de extra zonnebloemolie, leg hem in de mengkom en dek de deegbal af met de vershoudfolie. Laat het deeg zo 30 minuutjes rusten.

Neem ondertussen een kom en doe hier de rozijnen in. Voeg vervolgens lauwwarm water toe aan de kom tot de rozijnen onderstaan en laat de rozijnen wellen.

Schil nu ook de appels en ontdoe ze van de klokhuizen. Snijd de appels in dunne plakjes en meng ze in een volgende mengkom met de suiker, vanillesuiker, kaneel, het citroensap en het amandelschaafsel. Meng alles door elkaar en zet even weg.

Zet nu het koekenpannetje op laag vuur en rooster hierin het paneermeel tot het een beetje begint te kleuren. Haal de pan vervolgens van het vuur en laat het paneermeel afkoelen.

Zet ook het steelpannetje op laag vuur en smelt hierin de ongezouten roomboter. Haal de pan vervolgens van het vuur.

Steek nu de BBQ aan. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 190 graden.

Heeft het deeg 30 minuutjes gerust? Haal het dan uit de kom en bebloem je werkblad licht. Rol het deeg nu uit tot een flinterdunne lap die net iets minder is dan de bakplaat die je gaat gebruiken. Het deeg moet echt dun zijn. Als je het optilt moet je er bijna doorheen kunnen kijken.

Neem nu de kom met rozijnen en giet het water af. Doe de rozijnen in de kom met het appelmengsel en meng de rozijnen er doorheen.

Bestrooi de deeglap met het geroosterde paneermeel en maak vervolgens over de breedte een 5 cm brede reep van het appelmengsel op het deeg. Zorg dat je een deel van het deeg over het appelmengsel kunt vouwen, waarna je de strudel verder op kunt rollen. Doe dit met beleid, want het deeg is erg dun en je wilt niet dat het scheurt.

Heb je de strudel volledig opgerold? Bekleed je bakvorm dan met bakpapier en leg de strudel met de naad naar beneden op het bakpapier. Neem nu de bakkwast en de gesmolten boter en bestrijk de apfelstrudel met de boter.

Is de BBQ op temperatuur? Zet de bakplaat met de strudel dan op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Bak de apfelstrudel nu 35 tot 40 minuten, tot het deeg een mooi kleurtje heeft en krokant aanvoelt. Haal de strudel vervolgens van de BBQ en laat hem 10 minuutjes rusten.

Bestrooi de strudel nu met poedersuiker en snijdt er plakken van. Je kunt de apfelstrudel eventueel serveren met slagroom. Eet smakelijk!

Het perfecte winter dessert van de BBQ? Dat moet deze Apfelstrudel zijn!
Het perfecte winter dessert van de BBQ? Dat moet deze Apfelstrudel zijn!

4 reacties

  1. Hoe breed wordt de strudel ongeveer, als ik het deeg op de gewenste dikte uitrol. Ik dacht namelijk de strudel op de pizzasteen te plaatsen met een bakpapier tussen strudel en steen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *