Review: The Bastard

Als echte BBQ verslaafde, die begon op een Kettle BBQ van Weber, zonder thermometer in het deksel zelfs, was een kamado natuurlijk een grote wens. Zo’n groot bakbeest in de tuin, dat was wel een droom. En die droom werd een kleine twee maanden geleden werkelijkheid, toen ik The Bastard in mijn bezit kreeg. Hoog tijd om mijn eerste stappen in de wereld van keramische BBQ’s te delen dus!
The Bastard is dé kamado van Nederandse bodem. Een stoere keramische BBQ voor iedere BBQ fanaat!

Wat is een Kamado?

De kamado is tegenwoordig vooral bekend in de vorm van The Big Green Egg. Het groene ei dat enorm populair is onder BBQ fanaten, restaurants en chefs. The Big Green Egg is echter lang niet het enige merk kamado op de markt. Er zijn tegenwoordig een flink aantal merken keramische BBQ’s te verkrijgen, waaronder dus ook het Nederlandse The Bastard. En laten we eerlijk zijn, qua naam en uitstraling zou hij toch wel een streepje voor moeten hebben op The Big Green Egg.

De kamado kent zijn oorsprong in Japan. Het was in eerste instantie een oven gemaakt van klei, die werd gestookt op hout of houtskool. De mobiele kamado’s die in Japan werden gebruikt vielen na de Tweede Wereldoorlog op bij de Amerikanen, die ze vervolgens meenamen naar de Verenigde Staten. Dit resulteerde uiteindelijk in eigen kamado’s, geproduceerd van gebakken en geglazuurd keramiek.

De kamado is tegenwoordig immens populair en dat is niet zo gek. De kamado is namelijk enorm multifunctioneel. Je kunt er je hamburgers en saté op grillen, pizza’s en broden bakken, een prachtig stuk vlees langzaam garen, vis roken, groenten stomen, soep koken. Alles is mogelijk.

Een ander aspect dat de kamado zo populair maakt is het keramische materiaal waar de kamado uit wordt geproduceerd. Het keramiek neemt de warmte in de BBQ goed op en blijft vervolgens lang warm. Dit zorgt er voor dat het heel makkelijk is om een kamado langdurig op een constante temperatuur te houden.

The Bastard

The Bastard is een kamado van Nederlandse bodem. Althans, het design. De kamado is ontworpen in Nederland met als doel de juiste balans tussen vorm en functie. De kamado heeft een no-nonsense uiterlijk en ziet er stoer uit door zijn zwarte kleur en het gebruik van robuuste materialen.

De BBQ zelf is gemaakt van hoogwaardig keramiek, dat, nadat het gebakken en geglazuurd is, bestand is tegen extreem hoge temperaturen. Je kunt The Bastard dan ook gerust flink opstoken. Daarnaast is er gebruik gemaakt van RVS of gehard staal met een weerbestendige coating. Alle materialen zijn zwaar uitgevoerd. Voor de kwaliteit, maar ook zeker voor de uitstraling van deze stoere jongen.

The Bastard Kamado
The Bastard Keramische BBQ
The Bastard BBQ

Mijn eerste ervaring met The Bastard

Het eerste weekend nadat ik The Bastard in mijn tuin had moest er natuurlijk gelijk flink getest worden. Zowel op zaterdag, als zondag zou de BBQ aan gaan. Op zaterdag wat ‘simpele’ gerechten en op zondag het echte werk: Spareribs!

Op zaterdag voor het eerst de BBQ aansteken. Met de Looftlighter, want aanmaakblokjes gebruiken we niet meer en zeker niet in de kamado. De BBQ gevuld met houtskool. Schuiven beneden helemaal open. Boven ook. Helemaal prima. Ik zag dat het houtskool rustig begon te branden en deed de deksel dicht. Op een gegeven moment zag ik de temperatuur oplopen op de thermometer in het deksel, dus dat ging de goede kant op.

Toen bedacht ik me dat ik nog wat dingen moest snijden en ging naar binnen, om een minuut of 10 later weer terug te komen. Met de schuiven helemaal open krijgt het houtskool genoeg zuurstof om flink zijn gang te gaan en mijn thermometer ging al over de 300 graden heen. Oeps! Gelijk alle schuiven dichtgedaan, maar dan is het kwaad al geschied, want als de keramische wand van The Bastard heet is, duurt het wel even voordat deze weer terug gekoeld is. De eerste avond aten we dus iets later en ik leerde om er even goed bij te blijven in het begin, zodat je de temperatuur goed kunt instellen.

Op zondag deed ik dat dan ook. Alle schuiven open, houtskool aan met de looftlighter, deksel dicht en wachten. Op de thermometer zag ik de temperatuur rustig oplopen. Bij 90 graden de schuiven een stuk dicht gezet. De temperatuur liep nog op tot 110 graden en bleef daar hangen. Perfect. Tijdens het bereiden van de spareribs, nog wel een beetje met de schuiven moeten spelen, maar op een gegeven moment had ik de temperatuur stabiel. De spareribs waren heerlijk en ook mijn gasten waren erg te spreken over het etentje. En daar doe je het natuurlijk voor!

Samengevat

Ik BBQ nu een kleine twee maanden op The Bastard en tot nu toe kan ik enkel zeggen dat het een schitterende BBQ is, die is geproduceerd uit robuuste en zware materialen! Hij is zwaar, maar toch handzaam. De deksel gaat licht open en sluit goed af. Met de schuiven is de temperatuur goed in te stellen en continu op dezelfde temperatuur te houden. Het onderstel is erg stevig en de wielen zorgen ervoor dat de BBQ gemakkelijk te verrijden is.

Ik heb er nu op gegrild, gerookt en indirect spareribs bereid en dat gaat allemaal supergoed. Binnenkort staan er pizza’s op het programma, dus dan ga ik voor echt hoge temperaturen, maar dat moet ook goedkomen als ik naar mijn uitschieter kijk tijdens de eerste keer BBQ’en op de The Bastard.

Ik kan hem op het vlak van kwaliteit niet vergelijken met bijvoorbeeld de stuk duurdere Green Egg, maar qua naam en looks geniet The Bastard mijn voorkeur en ook qua prijs is The Bastard wel een stuk betaalbaarder. Ik ben superblij met mijn kamado en kan dan ook niet wachten om hem van het voorjaar in te bouwen in een mooie buitenkeuken. Iemand daar nog tips voor?

6 reacties

  1. Hier ook! Zelfde ervaring.
    Neefje heeft een groen ei. Een kennis had een bastard en drukte me op het hart om die aan te schaffen. We zijn nu echt 3 maanden verder en ik heb er ondertussen 2! (Een large en een mini) inclusief megaveel accesoires.

    Nu ook wachten op het voorjaar om hem in te bouwen.

    • Hi Berry,

      Zoals ik al zei kan ik geen vergelijking maken met andere merken, maar ik ben zeer tevreden met The Bastard! Ik ben wel benieuwd naar je ervaring met het inbouwen in een buitenkeuken. Nog tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *