gyros van de bbq uitgelicht

Wraps met Gyros

Ik ben inmiddels een aantal keren op vakantie geweest naar Griekenland. En op welk eiland het ook was, ik kon altijd goed genieten van het Griekse eten. Vooral een heerlijke pita gyros met een flinke klodder tzatziki ging er met regelmaat in! Tijd om dat thuis ook eens te proberen dus. Tzatziki maakte ik al geregeld. Gyros was dus de uitdaging. Met dit recept ben ik aardig geslaagd, dus als je een liefhebber bent van gyros, moet je dit zeker eens proberen!

Waan je in Griekenland met dit recept voor gyros van de BBQ!

Hoofdgerecht/Lunch

4 personen

2 uur en 40 minuten

Ingrediënten

- 4 Libanese Wraps
- 1 Rode Ui
- 16 Cherry Tomaatjes
- Een kwart komkommer
- 600 gram Kippendijen
- 3 Tenen Knoflook
- 2 eetlepels Paprikapoeder
- 1 eetlepel Versgemalen Zwarte Peper
- 1 eetlepel Gedroogde Oregano
- 1 eetlepel Gedroogde Tijm
- 1 theelepel Zout
- 2 theelepels Komijnpoeder
- 5 eetlepels Griekse Yoghurt
- 3 eetlepels Olijfolie
- 1 Sjalot
- Sap van een Halve Citroen

Voor de Tzatziki
- 500 ml Griekse yoghurt
- Een halve Komkommer
- 4 teentjes Knoflook
- 1 eetlepel Gedroogde Dille
- Sap van een Halve Citroen
- Scheutje olijfolie
- Flink wat gemalen zwarte peper
- Snufje zout

Overige benodigheden

- Theedoek
- Aluminiumfolie
- Vergiet
- Rasp

Bereiding

Voor dit recept voor gyros beginnen we eerst met het marineren van de kippendijen. Neem hiervoor een kom en doe er het paprikapoeder, de zwarte peper, zout, oregano, komijnpoeder en tijm in. Snipper de sjalot fijn en pers de tenen knoflook uit en voeg deze ook toe. Voeg vervolgens ook de Griekse yoghurt, olijfolie en het citroensap toe en meng alles goed door elkaar.

Doe nu de kippendijen in de marinade en wrijf de kippendijen er even goed mee in. Dek de kom af en zet voor minimaal 2 uur weg in de koelkast. Langer is hierbij beter. Je kunt dit dus ook de avond van te voren alvast doen.

De Tzatziki

Terwijl de kip ligt te marineren is er tijd om te beginnen aan de tzatziki. Neem hiervoor een kom en knijp er de teentjes knoflook in uit en voeg de Griekse yoghurt, dille, zwarte peper, zout toe. Schil vervolgen de komkommer en snijd deze in de lengte door de midden. Met een lepel kun je nu de zaadlijsten verwijderen, zodat je alleen het harde deel van de komkommer overhoudt.

Rasp de komkommer nu boven een vergiet en druk daarna zo veel mogelijk vocht uit de komkommer. Dit kun je met een lepel doen, of met je handen. Voeg de geraspte komkommer nu toe aan de kom met ingredienten en meng alles goed door elkaar.

Neem vervolgens een nieuwe kom en zet hier het vergiet op. Leg in het vergiet een schone theedoek en lepel het yoghurtmengsel in de theedoek. Laat dit nu twee uur staan, zodat er vocht uit het mengsel kan lopen en de tzatziki dikker wordt.

Lepel na twee uur het mengsel weer uit de theedoek in een kom. Voeg het citroensap toe en een flinke scheut olijfolie en meng goed door elkaar. Je tzatziki is nu klaar en kan staan tot de gyros klaar is.

De gyros bereiden

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden. De kippendijen worden direct boven de kolen gegrild.

Haal ondertussen de kippendijen uit de koelkast en veeg ze een beetje schoon met keukenpapier.

Wanneer de BBQ op temperatuur is mogen de kippendijen op het rooster. Gril ze nu in ongeveer 15 minuten gaar en draai ze regelmatig om verbranden te voorkomen.

Haal de kippendijen vervolgens van de BBQ en leg ze op een bord dat je afdekt met wat aluminiumfolie. Laat de kippendijen nu een minuut of 5 rusten.

In die 5 minuten heb je mooie de tijd om je wraps op te warmen, de rode ui in dunne halve ringen te snijden, de komkommer in schijfjes te snijden en de tomaatjes te halveren.

Het bouwen van de wraps

Snijd de kippendijen in reepjes. Beleg ieder wrap eerst met een flinke lepel tzatziki, gevolgd door wat schijfjes komkommer, rode ui en tomaatjes. Leg er vervolgens de gyros op en maak af met nog een goede lik tzatziki. Vouw de wraps dicht en serveer ze gelijk. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *