dutch bbq crew spicy spareribs uitgelicht

Spicy Dutch BBQ Crew Ribs

Spareribs bereiden is voor mij het ultieme BBQ’en. De avond van te voren al aan de slag met het marineren en dan op zondag lekker vroeg de BBQ aan steken, de temperatuur onder controle krijgen en de ribs langzaam laten garen tot een perfect eindresultaat. Spelen met rook, smaak en textuur. Om vervolgens met zijn allen te smullen. Een tijdje terug ontving ik een pakketje met rubs en sauzen van The Dutch BBQ Crew en deze keer ging ik voor spareribs met een pittige twist. Ook een keer spareribs maken op de BBQ? Lees dit recept eerst eens helemaal door voor je begint! En mocht je nog vragen hebben, laat het me dan weten in een reactie onder dit recept!

dutch bbq crew calssic spareribs recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 6 uur
Marineren: 12 uur
Totale tijd: 18 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 1136kcal

Ingrediënten:

  • 4 Strengen Baby Back Ribs (ongeveer 3 kilo)
  • 0,5 liter Appelsap
  • 0,25 liter Apel Azijn
  • 6 eetlepels The Dutch BBQ Crew Premium Spicy BBQ Rub
  • 6 eetlepels The Dutch BBQ Crew Carolina Mustard Barbecue Sauce
  • 1 eetlepel Sambal Oelek

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Spareribs rek optioneel
  • Plantenspuit
  • Aluminiumfolie
  • Aluminium lekbakje(s) optioneel

Instructies

  • Voor dit spareribs recept maken we gebruik van wat ze in Amerika Baby Back Ribs noemen. Officieel zijn dit niet de 'echte' spareribs zoals de BBQ meesters ze in Amerika gebruiken, maar omdat de varkens in Nederland anders verdeeld worden, zijn dit de ribben die hier het meest als spareribs worden verkocht.
  • Overigens is het vlees van Baby Back Ribs van zichzelf malser en dus sneller gaar en zijn de ribben vaak wat dikker bevleesd.

De avond van te voren:

  • Het bereiden van de spareribs begint de avond van te voren met het verwijderen van het witte membraan aan de holle kant van de spareribs. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben.
  • Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.
  • Doe je dit voor de eerste keer? Check dan even onderstaande video, dan begrijp je het sowieso.
  • Wanneer je het membraan hebt verwijderd is het tijd om de spareribs in te smeren met de rub. Er zijn talloze rubs verkrijgbaar met allemaal hun eigen combinatie van kruiden.
  • Voor dit recept gebruiken we een spicy rub die is samengesteld door The Dutch BBQ Crew. Ik vind hem erg lekker, omdat ie iets meer pit heeft, maar ik gebruik de all purpose rub vaker, omdat die iets toegankelijker is.
  • Smeer de spareribs aan allebei de kanten in met de rub. Pak de spareribs vervolgens in in vershoudfolie en leg ze in de koelkast zodat de smaken een nachtje in kunnen trekken.

BBQ dag:

  • Vandaag is de dag van het garen én, niet geheel onbelangrijk, het eten. De bereidingstijd van de spareribs is ongeveer 6 uur. Begin daarom ongeveer 7 uur voor etenstijd met het klaarmaken van de BBQ voor indirect BBQ’en.
  • Dat wil zeggen dat je het vlees niet direct boven de kolen legt. Ga bij het bereiden van de spareribs voor een constante temperatuur van ongeveer 110 graden. Plaats vervolgens een aluminium lekbak onder het grilrooster en vul deze met water.
  • Heb je de lekbak geplaatst en de kolen aangestoken? Haal dan het vlees ondertussen even uit de koelkast, zodat het een half uurtje op kamertemperatuur kan komen.
  • Wanneer de temperatuur van de BBQ continu ongeveer 110 graden is, is het tijd om het rookhout toe te voegen. Dit kan op allerlei manieren en is afhankelijk van het soort dat je gebruikt.
  • Ik gebruik meestal chunks rookhout, die je simpelweg tussen de kolen steekt. Ze branden dan langzaam op en geven hierbij de rook af die we nodig hebben om de spareribs te roken.
  • Zet nu je spareribs rek op het grillrooster en schuif hier de ribs in. Sluit de BBQ af met de deksel en controleer de temperatuur nog even. Dit laatste is sowieso handig om regelmatig te doen, zeker als je nog niet veel ervaring hebt met indirect BBQ’en. Het zou zonde zijn als de temperatuur ineens omhoog schiet, of juist daalt, want dit komt het resultaat niet ten goede.
  • Terwijl de spareribs op de BBQ liggen is het tijd om de plantenspuit er bij te pakken, want deze gaan we vullen met de appelsap en appel azijn. Dit mengsel gebruiken we om de spareribs ieder half uur mee in te spuiten. Zo droogt de buitenkant van de spareribs niet uit en voegen we wat smaak toe. Daarnaast zorgt het zuur in het mengsel voor een sappiger eindresultaat.
  • Wanneer de spareribs een half uur op de BBQ liggen is het tijd om ze in te sprayen met het appelsap appel azijn mengsel. Herhaal dit vervolgens ieder half uur.
  • Na 3 uur mogen de spareribs even van de BBQ. We gaan ze nu namelijk per stuk inpakken in aluminium folie om een uurtje te stomen. Leg de ribs op een ruim stuk aluminiumfolie en spuit ze nog een keer goed nat met de plantenspuit.
  • Pak de ribs vervolgens zo in, dat één van de korte zijden nog open is. Giet via deze opening ongeveer 1 eetlepel appelsap in ieder pakket en maak ook deze zijden dicht. Het kan handig zijn om de pakketjes nu met nog een laag aluminiumfolie in te pakken, maar dit is mede afhankelijk van de dikte van het folie.
  • Wanneer je de ribs hebt ingepakt mogen ze weer terug op de BBQ. Ze gaan nu in het aluminiumfolie 2 uur stomen. Laat de deksel zo veel mogelijk dicht en check regelmatig of de temperatuur nog rond de 110 graden is.
  • Na 2 uur stomen is het tijd om de spareribs van de BBQ te halen en uit te pakken. Doe dit voorzichtig, want ze zijn nu erg heet en door het stomen zijn ze zacht geworden, wat er voor kan zorgen dat ze al uit elkaar vallen.
  • Als je de spareribs hebt uitgepakt mogen ze nog een uur terug op de BBQ, zodat de buitenkant weer iets steviger wordt. Neem ondertussen 8 flinke eetlepels van de BBQ saus en meng deze met de sambal.
  • Smeer de spareribs na een half uur in met de BBQ saus en laat de spareribs nog een half uurtje rustig garen. Smeer de ribs nog één keer licht in als je ze van de BBQ afhaalt.
  • Als de spareribs klaar zijn en dus van de BBQ mogen, is het belangrijk om ze nog even 10 minuten te laten rusten onder wat aluminiumfolie. Zo kunnen de sappen in het vlees zich weer verdelen en heb je een sappiger resultaat. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 1136kcal | Carbohydrates: 16g | Protein: 90g | Fat: 77g | Saturated Fat: 27g | Polyunsaturated Fat: 13g | Monounsaturated Fat: 32g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 326mg | Sodium: 435mg | Potassium: 1354mg | Fiber: 0.4g | Sugar: 13g | Vitamin A: 149IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 176mg | Iron: 4mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

3 reacties

  1. Ik heb deze vorige week op mijn offset smoker gemaakt. Hitte komt horizontaal langs de ribs dus geen rekje nodig. Zelfs na de 321 niet van het bot vallend, sommige stukjes zelfs taai. Wel super lekker! Vandaag doe ik het nog een keer, maar dan de eerste 3 uur ieder half uur besproeien met appelazijn met appelsap. Wellicht dat ze deze keer goed worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *