Een trend van de laatste tijd zijn de Pork Belly Burnt Ends. Een heerlijke rokerige en zoete snack, gemaakt van buikspek. Door het in blokjes te snijden en langzaam te roken en te garen worden de blokjes botermals en smelten ze bijna weg op je tong. Dit Pork Belly Burnt Ends recept is dan ook zeker het proberen waard!
Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 5 uur uur 15 minuten minuten
Totale tijd: 5 uur uur 45 minuten minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 879kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 1 kilogram Buikspek (zonder zwoerd)
- 8 eetlepels BBQ Rub
- 4 eetlepels Roomboter
- 4 eetlepels Bruine Basterdsuiker
- 4 eetlepels Maple Syrup
- 8 eetlepels BBQ Saus
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- BBQ bestendige Ovenschaal
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte warmte en een temperatuur van ongeveer 130 graden.
- Haal nu het vlees uit de koeling en dep het droog met wat keukenpapier. Snijd losse stukjes vlees en vet weg en snijd het stuk buikspek daarna in gelijke blokjes van ongeveer 4 x 4 cm.
- Bestrooi de blokjes buikspek vervolgens met je BBQ Rub. Je kunt zelf een rub maken, of je favoriete rub uit de winkel nemen. Zorg er voor dat alle kanten van de blokjes voorzien zijn van rub.
- Is de BBQ inmiddels op temperatuur? Voeg dan je rookhout toe. Kersen rookhout past goed bij de smaak van varkensvlees. Ik gebruik eigenlijk altijd chunks die ik tussen de kolen steek, maar doe vooral wat je zelf het makkelijkst vindt!
- Leg de blokjes op je BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. De blokjes buikspek mogen nu 2,5 uur garen. Het enige dat je dus hoeft te doen is de temperatuur van de BBQ af en toe checken.
- Haal de blokjes buikspek na 2,5 uur van de BBQ en doe ze in een BBQ bestendige ovenschaal of aluminium wegwerp BBQ schaal.
- Verdeel nu de suiker, maple syrup en roomboter over de blokjes en zet de schaal op de BBQ. Sluit de BBQ weer met de deksel en laat deze gesloten voor 2 uur.
- Haal na 2 uur de schaal weer van de BBQ en haal de blokjes buikspek er uit. Maak je schaal schoon of neem een nieuwe schaal en doe hier de blokjes buikspek in.
- Voeg de BBQ saus toe en meng de blokjes door de saus, tot ze aan alle kanten bedekt zijn.
- Zet de schaal nog één keer op de BBQ, voor ongeveer 20 minuten, zodat de saus lekker kan karameliseren. Serveer de Pork Belly Burnt Ends vervolgens direct, met wat prikkertjes om ze uit de schaal te prikken. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 879kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 16g | Fat: 89g | Saturated Fat: 33g | Polyunsaturated Fat: 9g | Monounsaturated Fat: 41g | Trans Fat: 0.02g | Cholesterol: 121mg | Sodium: 72mg | Potassium: 323mg | Fiber: 0.2g | Sugar: 2g | Vitamin A: 71IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 23mg | Iron: 1mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Denk dat je de suiker, maple syrup en roomboter even moet laten smelten in een pannetje toch?
Hey Niels!
Nee is niet nodig! Kan rechtstreeks in de schaal bij de blokjes buikspek!
Wat voor bbq saus gebruiken jullie voor dit gerecht? Ik wil het graag naken dit weekend.
Alvast bedankt!
Hi Ricardi,
Ik zou voor je eigen favoriete BBQ saus gaan, want welke saus je neemt is smaak 🙂 Ik houd persoonlijk van een lekkere zoete BBQ saus, dus die heb ik heir ook gebruikt! Succes aankomend weekend!
Typfoutje van mezelf maar het is ricardo…
Bedankt voor de snelle reactie, ik zal eens kijken welke ik ga gebruiken. Was ook al van plan een zoete rub te gebruiken, maar word dit dan niet te zoet? Of gebruiken jullie ook een zoete rub?
Oeps! Dan houden we het op Ricardo 🙂
De rub die ik heb gebruikt bevatte niet heel veel suikers. je kunt ook zelf een mengsel maken van wat kruiden (gerookt paprikapoeder, knoflook, mosterd, peper, zout, chilipoeder, klein beetje basterdsuiker) en dat gebruiken. Met de BBQ saus en maple syrup heb je al genoeg suikers om het geheel wel mooi te karamelliseren.
Bedankt voor de tips, ik zal eens wat uitproberen met de kruiden :)!
Late reactie excuses, maar moet de schaal voor de 2e keer niet afgedekt worden?
Nee de 2e keer is dat niet nodig 🙂
Welk indirecte methode gebruikten jullie hier voor, aankomend weekend ga ik het ook maken!
Hi Thomas,
Ik heb voor dit gerecht gebruik gemaakt van The Bastard, waarbij je een indirecte setting krijgt door de platesetter te gebruiken.
Ga je dit gerecht maken op een kogel BBQ, dan is het het denk ik het makkelijkst om een snake te maken van (kokos)briketten. Dan kun je je burnt ends in het midden van het rooster kwijt, met een lekbak er onder.
Maar doe vooral de manier die jou het beste ligt 🙂
Hoi Roy,
Bedankt voor je reactie, ik doe het op de weber kogel bbq heb zelf alleen weber brikketen is dat aan te raden of echt kokos brikketen?
Hi Thomas,
Gewone briketten gaat ook wel, maar ik vind zelf kokos brikketten prettiger. Ontbranden iets makkelijker, met minder rook en minder rare geur/smaak. Probeer het verschil eens zou ik zeggen 🙂
Zoals altijd met de recepten van deze site, gewoon de stappen goed volgen en het wordt een succes. Erg lekker weer!
Goed om te horen! Leuk dat je een bericht achter laat 🙂
Welke BBQrub heb je gebruikt? is dat DRY RUB ALL USE geweest?
Ja dat klopt! Maar kies vooral je favoriet 🙂
Hoi
Kan ik dit ook in de oven klaarmaken
Heb niet zo’n bbq die ik kan gebruiken
Groetjes wendy
Alles dat indirect op de BBQ gaat kan ook in de oven, alleen is het resultaat natuurlijk anders dan wanneer je met houtskool en rookhout werkt. Gewoon op de BBQ doen dus 😉
Gebruik je trouwens tijdens het hele proces een lekbak? Ik ga ze namelijk op een smoker maken
Een lekbak onder de burnt ends (dus onder het rooster) is je eigen keuze. Scheelt wel schoonmaken als je het wel doet 😉
Hallo Roy,
Leuk recept! Heb m’n Kamado nu al een tijdje maar nu ook dit eens proberen.
Kan ik ook mijn glazen oven schalen gebruiken hiervoor??
Groetjes Jeroen
Een glazen ovenschaal kan wel, maar houdt er rekening mee dat je op de BBQ wat rookaanslag op het glas zal krijgen.
Oe wat lekker; en wat mooi om op de kamado te maken ! Om 16:30 uur begonnen onder het genot van een biertje en om 22:00 uur een superlekker hapje voor bij de borrel. Iedereen enthousiast dus zeker nog s doen ! Bedankt voor t recept 🥳🤗👍
Lekker hoor! Goed om te horen!
Hoi Roy,
Kun je het ook in meerdere dagen maken? Bijvoorbeeld deel 1&2 van het recept op zaterdag en dan die laatste 20 min zondag? Lijkt me wel toch?
Hoor het graag.
Groeten,
Bart
Zelf geen ervaring met het opsplitsen van de bereiding, maar als je het doet moet je het op de zondag wel wat langer doen dan de 20 minuten in het recept. Die 20 minuten gaat namelijk uit van een product dat al warm is.
Ha Roy
Leuk recept!
Weet je of de burnt ends in kan vriezen?
Bijvoorbeeld de laatste stap overslaan, dan invriezen en als je ze wilt serveren de laatste stap doen.
Met vriendelijke groet
Hi Sam, ik heb zelf geen goede ervaringen met opnieuw opwarmen, dus zou de bereiding eigenlijk in zijn geheel op dezelfde dag doen.
Hoi Roy, Leuk en lekker recept, mijn beste vriend was geen fan van buikspek maar na dit recept is hij helemaal om. IPV mapple syrup gebruik ik heldere bloesem honing. Ook errug lekker!
Goed om te horen!
Ik wil deze met kerst maken, maar kan de laatste stap ook de volgende dag in de oven
Het lastige met het opsplitsen van de bereiding in dit soort gerechten is dat het vet in het spek weer gaat stollen en echt wel weer wat tijd nodig heeft om goed zacht te worden. Dat betekent dat je het wel op kunt splitsen, maar dat je met het laatste deel van de bereiding de volgende dag veel langer nodig hebt.
Als je het echt wil opsplitsen, dan zou ik zelf de tweede dag het eerste deel van de bereiding in de schaal (2 uur met suiker, roomboter en maple syrup) ook dan pas doen.
Ze smaakten heerlijk!!
Goed om te horen!
Na 7,5 uur in de BBQ op 130 graden nog steeds taai. Hoe kan dat?
Dat is lastig te zeggen met alleen deze info, maar de eerste vraag die in me opkomt is ‘Heb je buikspek met of zonder zwoerd gebruik?’.
Ik heb een vermoeden: in de tweede stap moet je de schaal afdekken met bijvoorbeeld aluminiumfolie zodat het vlees gestoomd wordt in de boter, honing, suiker! Doe je dit niet dan kan ik mij voorstellen dat het erg taai word. Dit staat niet helemaal correct in de omschrijving.
Hi Paul, afdekken is niet nodig hoor. Het buikspek heeft geen stoom nodig om zacht te worden.
Dek je de ovenschaal nog af met aluminium folie als je ze met syrup en basterdsuiker terug zet in de bbq of kan het ook zonder folie.
Nee dat is niet nodig!
Ik ben maple syrup vergeten te halen, kan ik dan honing gebruiken?
Dan zou ik half honing en half stroop gebruiken denk ik.
Hallo Roy ga vandaag voor het eerst met jouw recept aan de gang. Heb er zin in. Vraag: Je geeft aan “Leg de blokjes op je BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. De blokjes buikspek mogen nu 2,5 uur garen”. Welk rooster is beter rvs of gietijzer? En gewoon op het rooster en niet in een ovenschaal? Groeten, Marcel
Bij low & slow werk altijd gewoon met RVS rooster werken. Gietijzer biedt vooral voordeel bij het grillen. En dus inderdaad gewoon op het rooster.
Bedankt Roy👍
Hallo Roy,
Sinds afgelopen december is bij mij diabetes type 2 vastgesteld. Nu heb ik nog een mooi stuk buikspek liggen waar ik burnt ends mee wil maken maar daarbij moet ik natuurlijk wel gaan letten op de suikers. Heb je tips daarvoor?
Ik zou sowieso zelf een BBQ rub maken en daar geen of minder suiker in doen. Daarnaast zou je de Zero Jack Saus van Remia kunnen proberen, die geen toegevoegde suiker bevat. Dat scheelt denk al heel wat 🙂
Thanks! Ik heb al wat recepten voor suikervrije rubs gevonden inderdaad. De basterdsuiker in dit recept wil ik vervangen door Erythritol. Heb je daar toevallig ervaring mee?
Hi Jeroen, nee daar heb ik geen ervaring mee helaas. Maar mocht je het geprobeerd hebben, laat dan even weten hoe he resultaat was. Dan hebben toekomstige lezers de info ook paraat 🙂 Bedankt alvast!
Resultaat met de Erythritol was prima. Het was een heerlijk barbecue weekend!