Pizza Margherita van de BBQ

Pizza Margherita

Als je wel eens in Napels bent geweest, kun je het alleen maar met me eens zijn: De pizza Margherita is de lekkerste pizza die er is. Vorig jaar was ik in Italië en verbleef ik een aantal dagen in Napels. Ik heb dan ook vrijwel iedere dag pizza gegeten en de Napolitaanse pizza Margherita was gewoonweg heerlijk. Tijd om dat thuis ook eens te proberen. Mooie mozzarella gekocht bij de kaasboer. Basilicum uit eigen tuin. Deeg maken. De BBQ goed opstoken en dan op hoop van zegen! Ik moet zeggen dat deze pizza me zeer goed is bevallen. Al kan hij natuurlijk nog lang niet tippen aan die van de Napolitaanse pizzabakkers!

Met een pizzasteen bak je de heerlijkste pizza's zelf op de BBQ. Ga bijvoorbeeld eens voor de Napolitaanse Pizza Margherita!
Met een pizzasteen bak je de heerlijkste pizza's zelf op de BBQ. Ga bijvoorbeeld eens voor de Napolitaanse Pizza Margherita!

Hoofdgerecht

2 personen

9 uur

Ingrediënten

- 340 gram Bloem
- 200 ml Water
- 10 gram Zout
- 3 gram Gedroogde Gist
- 2 eetlepels Olijfolie
- Extra Bloem
- 1 Tomaat
- 1 blik Tomatenblokjes
- 1 Ui
- 100 milliliter Water
- 2 eetlepels Gedroogde Italiaanse Kruiden
- 1 teentje Knoflook
- 1 Grote Bol Mozzarella
- Blaadjes Basilicum
- Versgemalen Zwarte Peper

Overige Benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Pizzasteen
- Pizzaschep
- Rasp
- Zeef

Bereiding

Pak een ruime mengkom en doe hier de bloem, het water, zout, gist en 2 eetlepels olijfolie in. Meng alles met een spatel door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Bebloem nu je werkblad en stort je deeg hierop. Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.

Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.

Maak de mengkom even schoon en leg de deegbal hier in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 8 uur rijzen.

Wil je een deeg dat minder lang hoeft te rijzen? Neem dan 10 gram gedroogde gist in plaats van 3 gram en voeg 2 theelepels suiker toe aan je deeg, voordat je gaat kneden. Je pizzadeeg hoeft dan slechts een uur te rijzen. Probeer echter ook het deeg met de lange rijs eens. Het is een heerlijk pizzadeeg dat makkelijker te verteren is.

Terwijl het deeg rijst heb je nu mooi tijd om de tomatensaus voor te bereiden. Zet hiervoor een pan op laag vuur en doe er een klein beetje olijfolie in.

Snipper de ui en 1 teentje knoflook goed fijn en fruit alles gedurende een paar minuutjes aan, tot de uitjes glazig worden. Voeg nu de tomatenblokjes en 100 milliliter water toe en breng dit langzaam aan de kook. Voeg nu ook de Italiaanse kruiden, flink wat zwarte peper en een klein beetje zout toe. Laat de saus nu rustig pruttelen, tot deze een stuk is ingedikt en haal de pan vervolgens van het vuur.

Ben je klaar met de saus en hoeft je deeg nog maar een uurtje te rijzen? Steek dan de BBQ aan. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 275 tot 300 graden. Leg de pizzasteen nog niet op de BBQ, maar wacht hiermee tot een kwartier voor je de eerste pizza gaat bakken. Als je de pizzasteen te lang op de BBQ hebt liggen wordt hij namelijk te heet, waardoor de bodem van je pizza kan verbranden.

Snijd ondertussen de tomaat in dunne plakken. Pak er vervolgens de bol mozzarella bij en rasp deze. Wanneer je de mozzarella hebt geraspt, doe hem dan in de zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Gebruik hierbij eventueel wat keukenpapier, want dat ontrekt ook nog wat vocht.

Is het deeg genoeg gerezen? Verdeel het dan in 2 gelijke delen. Bebloem nogmaals je werkblad en rol één deel van het deeg uit tot een dunne pizzabodem. Bestrijk de pizzabodem nu dun met de gemaakte saus en verdeel er daarna de helft van de dunne plakjes tomaat over. Strooi hier vervolgens de helft van de geraspte mozzarella over en tot slot wat versgemalen peper. Wacht nog met de blaadjes basilicum, want deze verbranden op de BBQ.

Pak nu je pizzaschep er bij en schuif de pizza er op. Schuif de pizza vervolgens voorzichtig op de hete pizzasteen en sluit de BBQ met de deksel. Bak de pizza nu 6 tot 8 minuten, tot de bodem mooi gaar en krokant is en de mozzarella is gesmolten.

Haal de pizza nu van de BBQ en beleg deze met wat blaadjes basilicum. Sprenkel ook nog wat olijfolie op de pizza en je bent klaar om te eten. Wacht nog wel even 2 á 3 minuutjes met het aansnijden, want dan is het een stuk makkelijker. Maak ondertussen de tweede pizza klaar of geniet eerst van deze. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *