Een heerlijk staartstuk bereid je eenvoudig op de BBQ

Picanha met Chimmichurri

Een BBQ wordt vaak gezien voor het snel bereiden van hamburgers, worsten en saté. Een BBQ met deksel is echter voor veel meer geschikt dan dat. Je kunt er ook grotere stukken vlees op bereiden op lage temperaturen. Een mooi staartstuk, ook wel picanha genoemd, bijvoorbeeld. Dit mooie stuk rundvlees wordt op lage temperatuur gegaard en is heerlijk met chimmichurri! De bereiding van het vlees vergt weinig voorbereidingstijd en is erg gemakkelijk. De enige uitdaging bij het bereiden van de picanha is het regelen van de temperatuur van je BBQ.
Picanha is een heerlijk stuk vlees van het rund, dat langzaam gegaard moet worden

Ingrediënten

- Picanha/staartstuk (reken ongeveer 200 gram p.p.)
- Grof zeezout
- Versgemalen zwarte peper

Voor de Chimichurri:
- 1 bosje verse bladpeterselie
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1 kleine tomaat
- 1 kleine ui
- 1 rode peper
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 4 tenen knoflook
- Olijfolie
- Grof Zeezout
- Versgemalen zwarte peper

Overige benodigdheden

- BBQ met deksel en thermometer
- Kernthermometer

Bereiding

Voordat je gaat beginnen met het bereiden van dit mooie stuk vlees laat je het ongeveer een uur buiten de koelkast op kamertemperatuur komen. Dit is belangrijk om de structuur van het vlees te behouden wanneer het op de hete BBQ gaat.

Maak ondertussen de BBQ klaar voor indirect grillen. Ga hierbij voor een constante temperatuur van ongeveer 130 graden.

Verwijder eventuele vliezen en kleine loshangende stukjes aan de vleeszijde van het vlees en dep het vlees droog met wat keukenpapier. Snijd in de vetzijde een ruitjespatroon. Let er hierbij op dat je alleen de vetlaag insnijdt en dus niet door het vlees snijdt.

Bestrooi ongeveer 10 minuten voordat je het staartstuk op de BBQ gaat leggen zowel de vleeszijde als de vetzijde met zeezout en zwarte peper. Doe dit niet te lang van te voren, want het zout zal dan vocht uit het vlees gaan opnemen en dat komt het resultaat niet ten goede.

Leg het vlees nu met de vetzijde naar boven op de BBQ en sluit de deksel. Check gelijk even of de BBQ nog steeds netjes 130 graden is.

Nu is het wachten tot het staartstuk een kerntemperatuur van ongeveer 45 graden heeft bereikt. Dit meet je door een kernthermometer te gebruiken. Meet de kerntemperatuur geregeld, zodat je het staartstuk niet te ver door laat garen.

Hoe lang het duurt voor de gewenste kerntemperatuur bereikt is, is afhankelijk van het formaat van het staartstuk en de temperatuur van de BBQ. Bij een Picanha van ongeveer 750 gram duurde het ongeveer 50 minuten bij een constante temperatuur van ongeveer 130 graden.

De Chimichurri:
Nu de Picanha op de BBQ ligt is het tijd om aan de Chimichurri te beginnen. Chimichurri is een bekende Argentijnse saus op basis van olijfolie en kruiden. De saus past uitstekend bij rundvlees, zoals het staartstuk in dit recept, en is ook nog eens gemakkelijk te maken. In dit recept gebruiken we de Chimichurri als saus bij het vlees, maar je kunt het ook als marinade gebruiken. Op het internet zijn talloze Chimichurri recepten te vinden. Ik heb de ingrediënten en bereiding van een heleboel recepten bekeken en zo mijn eigen variant samengesteld. Het leuke is echter dat je bij deze saus kunt experimenteren met de kruiden in de saus. Zo maak je eenvoudig je eigen lekkere Chimichurri.

Hak het bosje peterselie, de rode peper en de teentjes knoflook goed fijn en meng ze in een kom met de oregano en tijm. Voeg aan dit mengsel nu de 2 eetlepels rode wijn azijn toe en roer alles goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje olijfolie toe, totdat er een redelijk gladde saus is ontstaan. Dit zal in dit recept ongeveer 100 ml zijn. Als je een gladde saus hebt is het tijd om de ui goed fijn te snipperen en door de saus te roeren. Breng de saus nog op smaak met peper en zout en je bent klaar!

Heeft het vlees de kerntemperatuur van 45 graden bereikt? Haal het dan tijdelijk van de BBQ af en maak een oppervlak dat groot genoeg is voor het staartstuk gereed voor direct grillen. Leg het vlees weer terug op de BBQ, ditmaal boven de kolen. Laat het vlees daar doorgaren tot het een kerntemperatuur heeft bereikt van ongeveer 52 graden. Dit zal niet lang duren, dus zorg dat je de kerntemperatuur goed in de gaten houdt!

Haal het staartstuk nu van de BBQ en laat het 10 minuten tot een kwartier rusten onder aluminiumfolie voordat je het aansnijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je geen robot bent: *