Low&Slow: Overheerlijke spareribs

Spareribs. Wie houdt er eigenlijk niet van? Ik wel in ieder geval! En ik vind het heerlijk om een vrije zondag te besteden aan het bereiden er van! De BBQ aansteken en de spareribs op lage temperatuur langzaam laten garen. Mooier wordt het niet! En zeg nou zelf, als je iets zelf maakt is het toch alleen nog maar lekkerder?
Met dit recept maar je zelf de heerlijkste spareribs!

Ingrediënten (±3 personen)

- 1,5 kg spareribs (Baby Back Ribs)
- Je favoriet BBQ saus

Voor de dry-rub:
- 1 eetlepel zeezout
- 2 eetlepels donker bruine basterdsuiker
- 1,5 eetlepel gerookte paprika poeder
- 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
- 1,5 theelepels mosterdpoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder

Voor de Mop Sauce:
- 2 eetlepels roomboter
- 200 ml appelsap
- 2 eetlepels sojasaus

Overige benodigdheden

- BBQ met deksel en thermometer
- Rookhout
- Aluminiumfolie
- Aluminium lekbakje(s)

Bereiding

Voor dit spareribs recept maak ik gebruik van wat ze in Amerika Baby Back Ribs noemen. Officieel zijn dit niet de 'echte' spareribs, maar omdat de varkens in Nederland anders verdeeld worden, zijn dit de ribs die hier het meest als spareribs worden verkocht. Overigens is het vlees van Baby Back Ribs van zichzelf malser en dus sneller gaar.

De bereidingswijze die we in dit recept gaan gebruiken is een afgeleide van de 3-2-1 methode die in Amerika populair is voor het bereiden van spareribs. Deze methode staat voor 3 uur roken, 2 uur stomen en 1 uur grillen. Omdat de Baby Back Ribs van zichzelf al iets malser zijn, is 1 uur stomen echter lang genoeg. Je zou in dit geval dus kunnen spreken van de 3-1-1 methode.

De avond van te voren:
Het bereiden van de spareribs begint de avond van te voren met het verwijderen van het witte membraan aan de holle kant van de spareribs. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.

Doe je dit voor de eerste keer? Bekijk dan voor de zekerheid onderstaande video, waarin goed te zien is hoe het membraan moet worden verwijderd.

Wanneer je het membraan hebt verwijderd is het tijd om de spareribs in te smeren met een zogenaamde dry-rub. Een rub is eigenlijk niet meer dan een mix van verschillende kruiden en specerijen om de spareribs op smaak te brengen. Er zijn talloze rubs verkrijgbaar met allemaal hun eigen combinatie van kruiden. Voor dit recept maken we echter onze eigen rub. Meng hiervoor in een kom het zeezout, de basterdsuiker, het paprika poeder, de zwarte peper, het mosterdpoeder en het knoflookpoeder door elkaar. Smeer de spareribs vervolgens aan allebei de kanten in met het mengsel. Nu is het tijd om de spareribs in te pakken in huishoudfolie en de smaken een nachtje in te laten trekken in de koelkast.

BBQ dag:
Vandaag is de dag van het garen én, niet geheel onbelangrijk, het eten. De bereidingstijd van de spareribs is ongeveer 5 uur. Begin daarom ongeveer 6 uur voor etenstijd met het klaarmaken van de BBQ voor indirect grillen. Indirect grillen wil zeggen dat je het vlees niet direct boven de kolen legt, maar boven een aluminium lekbak gevuld met water of bijvoorbeeld appelsap. Om de lekbak gaan dan de kolen. Ga bij het bereiden van de spareribs voor een constante temperatuur van ongeveer 110 graden.

Heb je de lekbak geplaatst en de kolen aangestoken? Haal dan het vlees ondertussen even uit de koelkast, zodat het een half uurtje op kamertemperatuur kan komen.

Wanneer de temperatuur van de BBQ continu ongeveer 110 graden is, is het aan te raden om de lekbak te vullen met een laag water of appelsap. Dit zorgt er allereerst voor dat de temperatuur in de BBQ stabieler is en het geeft ook nog een beetje smaak af. Daarnaast is het tijd om het rookhout toe te voegen. Dit kan op allerlei manieren en is afhankelijk van het soort dat je gebruikt.

Leg de spareribs nu, met de holle kant naar beneden, op het rooster. Sluit de BBQ af met de deksel en controleer de temperatuur nog even. Dit laatste is sowieso handig om regelmatig te doen, zeker als je nog niet veel ervaring hebt met indirect grillen. Het zou zonde zijn als de temperatuur ineens omhoog schiet, of juist daalt.

Wanneer de spareribs 45 minuten op de BBQ liggen is het tijd om de Mop Sauce klaar te maken. Met deze saus gaan we de spareribs meerdere malen insmeren om zo vocht en smaak toe te voegen. Smelt voor de Mop Sauce in een pannetje de 2 eetlepels roomboter en giet er 200 ml appelsap en 2 eetlepels sojasaus bij. Roer alles goed door elkaar en laat een beetje afkoelen.

Wanneer de spareribs een uur op de BBQ liggen is het tijd om de bovenkant en zijkanten voor het eerst in te smeren met de Mop Sauce. Herhaal dit vervolgens ieder half uur.

Na 3 uur mogen de spareribs even van de BBQ. We gaan ze nu namelijk per stuk inpakken in aluminium folie om een uurtje te stomen. Leg de ribs op een ruim stuk aluminiumfolie en besmeer ze nog eens met de Mop Sauce. Pak de ribs vervolgens zo in, dat één van de korte zijden nog open is. Giet via deze opening ongeveer 1,5 eetlepel appelsap in ieder pakket en maak ook deze zijden dicht. Het kan handig zijn om de pakketjes nu met nog een laag aluminiumfolie in te pakken, maar dit is mede afhankelijk van de dikte van het folie.

Wanneer je de ribs hebt ingepakt mogen ze weer terug op de BBQ. Ze gaan nu in het aluminiumfolie een uurtje stomen. Check nog steeds regelmatig of de temperatuur rond de 110 graden is.

Na een uur stomen is het tijd om de spareribs van de BBQ te halen en uit te pakken. Doe dit voorzichtig, want ze zijn nu erg heet en door het stomen zijn ze zacht geworden.

Als je de spareribs hebt uitgepakt mogen ze nog een uur terug op de BBQ, zodat de buitenkant weer iets steviger wordt. Smeer de spareribs na een half uur in met je favoriete BBQ saus en laat de spareribs nog een half uurtje rustig garen. Ik heb voor dit recept Beef & Steaks' The Whole Nine Yards saus gebruikt.

Als de spareribs klaar zijn en dus van de BBQ mogen, is het belangrijk om ze nog even 10 minuten te laten rusten onder aluminiumfolie. Zo kunnen de sappen in het vlees zich weer verdelen en heb je een sappiger resultaat.

Misschien is dit ook iets voor jou!

4 reacties

    • Zelf spareribs maken is voor mij toch wel het ultieme BBQ’en! Als het straks lekkerder weer is zeker eens proberen. Het kost je wat tijd, maar het resultaat mag er dan ook zijn 🙂

  1. Zojuist mijn buikribben in de rub gezet, mijn eerste echte bbq project!

    Eén tip: vervang het mosterdzaad niet door mosterd! Je rub is dan bijna niet meer bruikbaar. Ik realiseerde het me te laat, dus heb het maar zo gelaten..

    Verder mooie duidelijke uitleg! Bedankt 🙂

    • Hi Dennis,

      In een rub moet je zeker geen mosterd gebruiken nee, enkel droge ingrediënten. Ik gebruik over het algemeen mosterdpoeder in mijn rubs.

      Je kunt je vlees wel eerst insmeren met mosterd voor je het rubt. Dat doe ik vaak bij het maken van Pulled Pork!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *