Oosterse Beenham

De beenham. Een mooi BBQ recept om het Low & Slow BBQ’en te oefenen. De temperatuur hoeft nog niet heel laag en het bereiden van een beenham duurt ook niet de hele dag, maar het is een mooie oefening om later op de Pulled Pork, Pulled Beef of Spareribs over te stappen. Dit beenham recept voor op de BBQ is er één met een Oosters tintje. De honing mosterd variant is ook erg lekker, maar ik ging een keer voor een andere insteek. Die is erg goed bevallen trouwens, dus dit beenhammetje komt vaker op tafel!

BBQ recept voor Beenham met een Oosters tintje!

Soort gerecht: Hoofd; Aantal personen: 4; Tijd: 2 uur

Ingrediënten

– 600 gram Beenham aan één stuk
– 1 eetlepel Paprikapoeder
– 1 eetlepel Bruine Basterdsuiker
– 1 eetlepel Versgemalen Zwarte Peper
– 1 eetlepel 5 Spice Poeder
– 1 theelepel Knoflookpoeder
– 1 theelepel Uienpoeder
– 1 theelepel Keukenzout
– 2 eetlepels Chilisaus
– 2 eetlepels Ketjap Manis
– 1 eetlepel Ketchup

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Kernthermometer
– Rookhout

Bereiding

Voor het bereiden van de beenham beginnen we met het marineren van de beenham. Haal het hiervoor uit de verpakking en dep het droog met keukenpapier. Controleer het vlees nu ook op kleine loshangende stukjes vlees en snijd deze weg.

Meng in een kommetje het paprikapoeder, de basterdsuiker, de peper, het 5 spice poeder, het knoflookpoeder, het uienpoeder en het zout door elkaar. Smeer de beenham in met dit mengsel en pak het in met plasticfolie. Leg in de koeling en laat de smaken minimaal een uur intrekken. Je kunt je beenham eventueel de avond van te voren alvast in de rub zetten.

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden. Voeg, wanneer de BBQ op temperatuur is wat rookhout toe. De beenham kan wel wat rooksmaak hebben, dus de soort maakt eigenlijk niet uit. Kies wat je hebt staan en voeg het toe.

Haal de beenham nu uit de koeling en pak deze uit. Leg de beenham op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Heb je een kernthermometer met draad? Prik deze dan eerst nog even in de beenham en laat het snoertje tussen de BBQ en de deksel doorlopen. Zo kun je de temperatuur mooi in de gaten houden!

De beenham moet nu garen tot een kerntemperatuur van 65 graden. Dan is deze mooi gaar en kun je er mooie plakken van snijden. Dit duurde bij mij ongeveer 1 uur en 45 minuten.

Ligt de beenham een uur op de BBQ? Dan is het tijd om hem even in te smeren met een mengsel van chilisaus, ketjap manis en ketchup. Meng de ingrediënten hiervoor in een kommetje door elkaar en smeer de beenham er vervolgens mee in. Herhaal dit ieder kwartier, tot je de kerntemperatuur van 65 graden hebt bereikt.

Heeft je beenham de juiste kerntemperatuur? Haal hem dan van de BBQ en leg hem op een bord. Dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuutjes rusten. Zo zullen de sappen in het vlees zich herverdelen en krijg je een sappiger eindresultaat.

Snijd de beenham na 10 minuten in mooie plakken van ongeveer 0,5 cm dik en serveer deze op een mooie plank, eventueel met wat broodjes. Eet smakelijk!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *