mediteraans dutch oven brood uitgelicht

Mediterraans Dutch Oven Brood

Laats maakte ik al een brood in een Dutch Oven en dat was echt top! Dat wilde ik dus nog een keer doen, maar dan een variatie. Ik ging voor een brood met een mediterraans tintje, door zongedroogde tomaatjes en olijven toe te voegen. En dat beviel wel! Dit brood is zo lekker. Het heeft een heerlijk krokante korst, is luchtig en is te maken vrijwel zonder te kneden! Heb je tips voor variaties? Laat het onder dit recept weten in een reactie!

Brood bakken op de BBQ? Dat kan in een Dutch Oven. Probeer dit Mediterraanse brood bijvoorbeeld eens.

Bijgerecht

6 personen

5 uur en 45 minuten

Ingrediënten

- 11 gram gedroogde gist
- 320 ml lauwwarm water
- 350 gram bloem
- 1 el zout
- 1 el Zonnebloemolie
- 5 Zongedroogde Tomaatjes
- 5 Groene Olijven
- Extra bloem om werkblad en brood te bestuiven

Overige Benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Gietijzeren Pan met Deksel
- Vochtige Theedoek

Bereiding

Doe het lauwwarme water in een kom en voeg de gist er aan toe. Dek af met een doek of bord en laat 10 minuutjes staan. Neem ondertussen een mengkom en doe hier de bloem en zout in. Meng dit even door elkaar en maak een kuil in het midden, waar zo meteen het water in geschonken kan worden.

Voeg na 10 minuten het water en de gist toe en roer alle ingrediënten goed door elkaar met een spatel. Dek de kom nu af met een vochtige theedoek en zet op een warme en tochtvrije plaats om 2 uur te rijzen.

Haal na 2 uur de theedoek van de kom en schep het deeg met je spatel langs randen naar binnen, zodat je het een soort van door kneedt. Dek de kom vervolgens weer af met de theedoek en laat nu 1,5 uur rusten.

Steek ondertussen de BBQ aan het ga hierbij voor een temperatuur van ongeveer 230 graden en indirecte hitte. Neem nu ook de zongedroogde tomaatjes en olijven en snijd deze in kleine stukjes

Bebloem na 1,5 uur rijzen je werkblad met wat bloem en haal je deeg uit de kom. Het lijkt meer op een beslag dan een brooddeeg, maar dat hoort. Voeg de stukjes zongedroogde tomaat en olijf toe aan het deeg en bebloem ook het deeg. Kneed kort door. Maak ondertussen de mengkom schoon en bestrijk deze daarna met de zonnebloemolie. Leg je deeg weer in de kom en dek wederom af met de theedoek, voor nog 1 uur rijzen.

Zet ondertussen de Dutch Oven, of gietijzeren pan met deksel, op je BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel.

Haal na een uur de pan van de BBQ en bebloem de binnenkant een klein beetje. Haal je deeg weer uit de kom en stort het vervolgens op de bodem van de pan. Bebloem de bovenkant van je brood lichtjes en doe de deksel op de pan.

Zet de Dutch Oven weer op de BBQ en sluit deze met de deksel. Bak je brood nu eerst 30 minuten en haal vervolgens de deksel van de pan. Bak het brood vervolgens nog een kwartier.

Haal nu je pan van de BBQ en keer deze om boven een snijplank, zodat je brood er uit valt. Laat het brood een minuut of 10 afkoelen en snijd het daarna in mooie plakken. Serveer met een eigengemaakte kruidenboter, aioli of tapenade. Eet smakelijk!

4 reacties

  1. Beste,
    Welke bloem gebruik je voor uw brood? Patiseriebloem of speciale?
    Zijn nog een leek in het werken met de Dutch oven.
    Alvast bedankt.
    Mvg
    Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *