Geitenkaas Pizza

Pizza’s van de BBQ zijn zoveel lekkerder dan gewoon uit de oven. Een pizzasteen is dan ook een waardevolle uitbreiding op je BBQ gereedschap. Door de BBQ goed heet te stoken kun je je pizza’s in 3 tot 5 minuten bakken, net alsof het een echte steenoven is! Deze keer maakte ik pizza’s met geitenkaas, rucola en crema di balsamico. Weer eens wat anders dan de doorsnee pizza’s, maar erg lekker!
Breng Italië naar je eigen achtertuin met een pizzasteen en dit recept voor een heerlijke Pizza met geitenkaas!
Soort gerecht: Hoofd; Aantal personen: 2; Tijd: 1 uur en 45 minuten

Ingrediënten

Voor het deeg:
- 150 ml Lauwwarm Water
- 250 gram Bloem
- 20 gram Suiker
- 4 gram Gedroogde Gist
- 5 gram Zout
- 2 eetlepels Olijfolie

Voor de saus:
- 1 blik Tomatenblokjes (400 gram)
- 1 blikje Tomatenpuree (70 gram)
- 1 teentje Knoflook
- 1 Ui
- 2 eetlepels Gedroogde Italiaanse Kruiden
- 2 eetlepels Olijfolie
- Peper & Zout

Voor de topping:
- 125 gram Verse Zachte Geitenkaas
- 2 handjes Rucola
- 3 eetlepels Extra Vierge Olijfolie
- 4 eetlepels Crema di Balsamico

Overige benodigdheden

- BBQ met deksel
- Pizzasteen
- Pizzaschep
- Eventueel een pizzaring

Bereiding

Voor deze overheerlijke pizza’s beginnen we met de bereiding van het deeg, omdat het een uur moet rijzen. Los hiervoor de suiker op in 50 ml lauwwarm water en roer er de gist doorheen. Dek het af met wat vershoudfolie en laat 10 minuutjes staan.

Zeef ondertussen de bloem en voeg er het zout aan toe. Giet er vervolgens de 100 ml water, de olijfolie en het water, gist, suiker mengsel bij. Meng met de hand alle ingrediënten goed door elkaar, zodat het deeg niet meer aan de kom vastplakt.

Bebloem nu je werkblad en stort het deeg er op. Nu is het tijd om hard te werken, want het deeg moet gedurende 10 minuten tot een kwartier stevig worden door gekneed. Tegen die tijd heb je een mooie elastische deegbal en lamme armen.

Verdeel je deeg nu in twee gelijke delen en vorm er mooie bollen van. Leg beide bollen op een bakplaat, ver genoeg uit elkaar en dek het losjes af met vershoudfolie. Het deeg moet nu 3 kwartier tot een uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld.

Steek nu ook de BBQ vast aan en maak hem klaar om de pizzasteen te gebruiken. Dat betekent dat je de hete kolen aan de buitenkant van de BBQ legt in een ring, zodat de steen evenredig heet wordt en niet in het midden veel heter dan aan de buitenkant. We gaan voor een temperatuur tussen de 250 en 300 graden, zodat je pizza in een paar minuten klaar is. Ik gebruik hier altijd een ruime brikettenstarter aan briketten of houtskool voor.

De saus:

Nu het deeg aan het rijzen is heb je mooi de tijd om een heerlijke tomatensaus te maken voor je pizza. Dus je hebt geen kant-en-klare tomatensaus nodig.

Snipper de ui en fruit deze in de olijfolie aan in een koekenpan, tot ze glazig worden. Knijp vervolgens de knoflook uit in de pan en bak een minuutje mee. Voeg vervolgens het blik tomatenblokjes en de tomatenpuree toe en roer alles goed door. Zet het vuur nu laag en laat een kwartiertje zachtjes koken. Voeg vervolgens de Italiaanse kruiden toe en pureer de saus met een staafmixer.

Breng de saus op smaak met zout en peper en laat afkoelen. De hoeveelheid saus die je nu hebt is meer dan je nodig hebt voor 2 pizza's. Vries het deel dat over is gewoon in en gebruik het de volgende keer weer.

Als de BBQ heet is, kun je nu ook alvast de pizzasteen op het rooster leggen, zodat deze goed heet kan worden.

De topping:

Het deeg is nu aardig op weg en je saus voor de pizza is klaar. Nu alleen de topping nog.

Snijd de tomaat in dunne plakken en de gegrilde paprika in dunne repen. Halveer de plakken parmaham en rasp de Parmezaanse kaas.

Het beleggen en bakken van de pizza:

Is het deeg verdubbeld in omvang? Dan wordt het tijd om het uit te rollen tot pizzabodems en ze te beleggen.

Bebloem je werkblad opnieuw, leg er een deegbol op en druk de lucht er uit. Strooi er wat bloem over en rol het deeg uit tot een ronde bodem van ongeveer een halve centimeter dik. Draai het deeg geregeld, zodat je zeker weet dat het niet aan je werkblad blijft plakken.

Leg de bodem op een pizzaschep, smeer er een dunne laag van de saus over en verdeel er de helft van de geitenkaas overheen.

Bak de pizza nu 3 tot 5 minuten, tot het deeg gaar is en de geitenkaas begint te smelten.

Haal de pizza vervolgens van de BBQ en verdeel een handje rucola over de pizza. Druppel er nu de extra vierge olijfolie er over en druppel er de helft van de crema di balsamico overheen. Rol nu ook de andere deegbol tot een pizzabodem, beleg deze en bak hem af op de BBQ. Eet smakelijk!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *