dutch bbq crew calssic spareribs uitgelicht

Classic Dutch BBQ Crew Ribs

Sinds kort ben ik eigenaar van The Bastard. Een kamado van Nederlandse bodem, die een nieuw hoofdstuk in mijn BBQ avontuur betekent. Toen MeatFish van mijn nieuwe aanwinst hoorde, wilde ze graag wat spareribs opsturen, zodat ik een goede spareribs avond kon organiseren. En daar zeg ik geen nee tegen. Ik gebruikte voor de spareribs rubs en sauzen van The Dutch BBQ crew, die ik van De Vleesboerderij kreeg een tijdje terug. Hoewel ik voorheen mijn rubs vrijwel altijd zelf samenstelde, moet ik zeggen dat het toch best handig is om een goed samengestelde rub in de kast te hebben staan, zodat ik niet mijn kruidenrek half leeg maak bij het rubben van mijn spareribs. Ik maakte deze classic spareribs en een iets pittigere variant, waarvan het recept later volgt.
Spareribs maken is toch echt het ultieme BBQ'en en dit Spareribs recept laat zien dat het niet moeilijk is!

Hoofdgerecht

4 personen

6 uur

Ingrediënten

- 4 Strengen Baby Back Ribs (ongeveer 3 kilo)
- 0,5 liter Appelsap
- 0,25 liter Apel Azijn
- Dutch BBQ Crew All Purpose BBQ Rub
- Dutch BBQ Crew Kansas City Red BBQ Sauce

Overige benodigdheden

- Plantenspuit
- Aluminiumfolie
- Aluminium Lekbakje(s)
- Rookhout
- Spareribs rek

Bereiding

Voor dit spareribs recept maken we gebruik van wat ze in Amerika Baby Back Ribs noemen. Officieel zijn dit niet de 'echte' spareribs zoals de BBQ meesters ze in Amerika gebruiken, maar omdat de varkens in Nederland anders verdeeld worden, zijn dit de ribben die hier het meest als spareribs worden verkocht. Overigens is het vlees van Baby Back Ribs van zichzelf malser en dus sneller gaar en zijn de ribben vaak wat dikker bevleesd.

De avond van te voren:

Het bereiden van de spareribs begint de avond van te voren met het verwijderen van het witte membraan aan de holle kant van de spareribs. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.

Doe je dit voor de eerste keer? Check dan even onderstaande video, dan begrijp je het sowieso.

Wanneer je het membraan hebt verwijderd is het tijd om de spareribs in te smeren met de rub. Er zijn talloze rubs verkrijgbaar met allemaal hun eigen combinatie van kruiden. Voor dit recept gebruiken we een rub die is samengesteld door The Dutch BBQ Crew. Ik vind hem erg lekker en ik gebruik hem dan ook regelmatig voor het bereiden van spareribs.

Smeer de spareribs aan allebei de kanten in met de rub. Pak de spareribs vervolgens in in vershoudfolie en leg ze in de koelkast zodat de smaken een nachtje in kunnen trekken.

BBQ dag:

Vandaag is de dag van het garen én, niet geheel onbelangrijk, het eten. De bereidingstijd van de spareribs is ongeveer 6 uur. Begin daarom ongeveer 7 uur voor etenstijd met het klaarmaken van de BBQ voor indirect BBQ’en. Dat wil zeggen dat je het vlees niet direct boven de kolen legt. Ga bij het bereiden van de spareribs voor een constante temperatuur van ongeveer 110 graden. Plaats vervolgens een aluminium lekbak onder het grilrooster en vul deze met water.

Heb je de lekbak geplaatst en de kolen aangestoken? Haal dan het vlees ondertussen even uit de koelkast, zodat het een half uurtje op kamertemperatuur kan komen.

Wanneer de temperatuur van de BBQ continu ongeveer 110 graden is, is het tijd om het rookhout toe te voegen. Dit kan op allerlei manieren en is afhankelijk van het soort dat je gebruikt. Ik gebruik meestal chunks rookhout, die je simpelweg tussen de kolen steekt. Ze branden dan langzaam op en geven hierbij de rook af die we nodig hebben om de spareribs te roken.

Zet nu je spareribs rek op het grillrooster en schuif hier de ribs in. Sluit de BBQ af met de deksel en controleer de temperatuur nog even. Dit laatste is sowieso handig om regelmatig te doen, zeker als je nog niet veel ervaring hebt met indirect BBQ’en. Het zou zonde zijn als de temperatuur ineens omhoog schiet, of juist daalt, want dit komt het resultaat niet ten goede.

Terwijl de spareribs op de BBQ liggen is het tijd om de plantenspuit er bij te pakken, want deze gaan we vullen met de appelsap en appel azijn. Dit mengsel gebruiken we om de spareribs ieder half uur mee in te spuiten. Zo droogt de buitenkant van de spareribs niet uit en voegen we wat smaak toe. Daarnaast zorgt het zuur in het mengsel voor een sappiger eindresultaat.

Wanneer de spareribs een half uur op de BBQ liggen is het tijd om ze in te sprayen met het appelsap appel azijn mengsel. Herhaal dit vervolgens ieder half uur.

Na 3 uur mogen de spareribs even van de BBQ. We gaan ze nu namelijk per stuk inpakken in aluminium folie om een uurtje te stomen. Leg de ribs op een ruim stuk aluminiumfolie en spuit ze nog een keer goed nat met de plantenspuit. Pak de ribs vervolgens zo in, dat één van de korte zijden nog open is. Giet via deze opening ongeveer 1 eetlepel appelsap in ieder pakket en maak ook deze zijden dicht. Het kan handig zijn om de pakketjes nu met nog een laag aluminiumfolie in te pakken, maar dit is mede afhankelijk van de dikte van het folie.

Wanneer je de ribs hebt ingepakt mogen ze weer terug op de BBQ. Ze gaan nu in het aluminiumfolie 2 uur stomen. Laat de deksel zo veel mogelijk dicht en check regelmatig of de temperatuur nog rond de 110 graden is.

Na 2 uur stomen is het tijd om de spareribs van de BBQ te halen en uit te pakken. Doe dit voorzichtig, want ze zijn nu erg heet en door het stomen zijn ze zacht geworden, wat er voor kan zorgen dat ze al uit elkaar vallen.

Als je de spareribs hebt uitgepakt mogen ze nog een uur terug op de BBQ, zodat de buitenkant weer iets steviger wordt. Smeer de spareribs na een half uur in met de BBQ saus van The Dutch BBQ Crew en laat de spareribs nog een half uurtje rustig garen. Smeer de ribs nog één keer licht in als je ze van de BBQ afhaalt.

Als de spareribs klaar zijn en dus van de BBQ mogen, is het belangrijk om ze nog even 10 minuten te laten rusten onder wat aluminiumfolie. Zo kunnen de sappen in het vlees zich weer verdelen en heb je een sappiger resultaat. Eet smakelijk!

6 reacties

  1. Vandaag ben ik begonnen met de voorbereiding van de spareribs. Alleen het ontvliezen lukte voor geen meter. Heb er diverse filmpjes op nagekeken, maar het vlies liet zich niet van het vlees aftrekken. Dus alleen maar kleine stukjes en daardoor erg arbeidsintensief.
    Weet jij hoe dit komt en wat ik de volgende keer kan doen zodat het wel goed gaat? Heeft het soms te maken met de temperatuur? Want ik had de spareribs al een tijdje uit de koeling liggen toen ik dat deed.

    Verder: top site waar ik veel inspiratie van af haal!

    • Hi Loek,

      Ik heb ook wel eens spareribs gehad waarbij het maar niet lukte. Ik weet niet waar dat toen aan lag. Ik kan me inderdaad wel voorstellen dat het beter is om de spareribs rechtstreek uit de koeling onder handen te nemen. Wellicht dat het vlies wat beschadigd of erg dun was, waardoor het er alleen in kleine stukjes af kwam. Hopelijk volgende keer meer geluk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *