chimichurri uitgelicht

Chimichurri

Chimichurri. Misschien ken je het wel. Als je in Zuid Amerika hebt gereisd, of hier in Nederland bij een Argentijns restaurant hebt gegeten kan het je niet ontgaan zijn. Chimichurri wordt vaak chimichurri saus genoemd, maar eigenlijk is het meer een salsa, gebaseerd op groene kruiden. Chimichurri is heerlijk bij rundvlees, maar ook bij kip en garnalen. Je kent chimichurri waarschijnlijk vooral van de combinatie met picanha, maar je kunt de salsa dus met meer vlees- en vissoorten combineren.

Waar komt chimichurri vandaan?

Chimichurri kent zijn oorsprong in Argentinië, waar ze het vaak serveren als salsa, maar ook wel gebruiken om vlees te marineren. De naam komt vermoedelijk van de Ier Jimmy McCurry, die zich in de 19e eeuw inzette voor de onafhankelijkheid van Argentinië. Hij schijnt de eerste persoon te zijn die de chimichurri maakte en chimichurri is dan ook een verbastering van zijn naam. Maak jij de volgende keer een mooie steak op de BBQ? Dan mag chimichurri eigenlijk niet ontbreken!

Mijn chimichurri recept

Uiteraard gaan er talloze recepten om zelf chimichurri te maken het internet over, want een ieder geeft er zijn eigen draai aan. Hier vind je mijn chimichurri recept, dat uit een combinatie van verse en gedroogde kruiden bestaat. Ga je met mijn recept chimichurri maken? Schroom dan niet om er je eigen twist aan te geven. Natuurlijk kun je de droge kruiden ook vervangen door verse kruiden en dan mijn chimichurri recept maken, maar in mijn beleving knallen de smaken er net iets meer uit bij gebruik van de droge kruiden.

chimichurri recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 5 stemmen
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 34kcal

Ingrediënten:

Instructies

  • Ga je chimichurri maken, zorg er dan voor dat je begint met een ruime mengkom waarin je de ingrediënten goed kunt mengen. Later kun je de chimichurri in een mooier kommetje doen, maar het is wel fijn als je bij een beetje mengen niet gelijk de helft over de rand roert!
  • Neem dus een ruime mengkom en doe hier de olijfolie en azijn in. Knijp er vervolgens het teentje knoflook in uit en voeg de gedroogde oregano en koriander toe. Meng dit even door elkaar, zodat de gedroogde kruiden wat van het vocht op kunnen nemen.
  • Ontdoe nu de rode peper van de zaadlijsten en zaadjes en snipper de peper ragfijn. Snipper ook de rode ui goed fijn. Voeg de rode peper en rode ui toe aan de ingrediënten in de mengkom.
  • Hak tot slot ook de blaadjes van de peterselie klein en voeg deze toe aan de kom. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  • De chimichurri is nu klaar. Tijd voor het gerecht waar je de chimichurri mee wilt combineren dus, want je moet de chimichurri toch ergens bij eten! Ga je voor de klassieke Picanha met chimichurri? Of maak je mooie biefstukspiesen of spiesen met chimichurri garnalen? Ook bij kip is chimichurri trouwens erg lekker. Zorg er dan wel voor dat de kip zelf niet al te veel gekruid is, of marineer de kip in de chimichurri. Eet smakelijk!
  • Tip: Ga je volgens mijn recept chimichurri maken? Gebruik dan een mes om alle ingrediënten fijn te hakken. Je krijgt dan echt een mooie salsa, zoals chimichurri bedoeld is. Gebruik dus geen keukenmachine om alle ingrediënten in een handomdraai klein te maken, want het resultaat is dan een chimichurri saus. Ongetwijfeld ook lekker, maar niet erg authentiek.

Benadering van voedingswaarden

Calories: 34kcal | Carbohydrates: 5g | Protein: 1g | Fat: 2g | Saturated Fat: 0.2g | Polyunsaturated Fat: 0.2g | Monounsaturated Fat: 1g | Sodium: 8mg | Potassium: 140mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 975IU | Vitamin C: 32mg | Calcium: 30mg | Iron: 1mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

11 reacties

    • Hoi Edwin,

      Excuses voor de late reactie. Ik heb tijdens mijn vakantie een spam aanval gehad en jouw reactie onder dit recept is tussen honderden spam berichten terecht gekomen!

      Het gaat om 1 teentje knoflook. Meer mag natuurlijk 😉 Ik zal het recept gelijk even aanpassen!

  1. Persoonlijk is dit recept mij niet zo goed bevallen. De plakken bloemkool vielen uit elkaar toen ik ze gesneden had waardoor het een rommelig geheel werd. De smaak was wel oké.

    De chimmichurri was wel heel lekker! En ook om wat door een salade te doen of een broodje in te scheppen.

      • Ik snap hem! Bloemkoolsteak wellicht te dun gesneden? Bij mij vielen ze niet uit elkaar gelukkig 🙂 Goed om te horen dat de chimichurri wel een succes was! Die is bij alle soorten steaks, maar ook op kip en met garnalen lekker!

  2. Ik heb je chimichurri en gevulde avocado recepten een eigen draai gegeven en gecombineerd.

    Ik heb de chimichurri in de pan gedaan, tomaten erbij en laten inkoken. Dit het ik in de avocado gedaan en gezamenlijk opgewarmd in de oven. Daarna zure room erbij en verkruimelde gebakken bacon erover.

    Heerlijk!

    Bedankt voor alle leuke recepten en informatie op je site. Het is erg leerzaam en er staan genoeg smakelijke recepten om te proberen en te experimenteren.

  3. Ik ga dit binnenkort proberen, ik wil garnalen gaan marineren en de overgebleven chimichurri serveren bij een entrecote, soort van surf&turf dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling