Cheeseburger Pizza

Van het weekend had ik een druk weekend met borrels en festivals. De zondag is er dan voornamelijk voor om te chillen, maar goed eten is ook belangrijk. Comfort food noemen ze dat toch? Bij mij worden het meestal burgers of pizza. Maar dan wel zelf gemaakt. Deze keer combineerde ik beide en maakte ik de cheeseburger pizza. In mijn brakke toestand vergat ik de bacon, maar zo aardig als ik ben, ben je vrij om zelf wel bacon te gebruiken in dit recept.
Kun je niet kiezen tussen hamburgers en pizza? Ga dan voor de cheeseburger pizza!
Soort gerecht: Hoofd; Aantal personen: 2; Tijd: 1 uur en 45 minuten

Ingrediënten

Voor het deeg:
Voor het deeg:
- 150 ml Lauwwarm Water
- 250 gram Bloem
- 20 gram Suiker
- 4 gram Gedroogde Gist
- 5 gram Zout
- 2 eetlepels Olijfolie

Voor de saus:
- 1 blik Tomatenblokjes (400 gram)
- 1 blikje Tomatenpuree (70 gram)
- 1 teentje Knoflook
- 1 Ui
- 2 eetlepels Gedroogde Italiaanse Kruiden
- 2 eetlepels Olijfolie
- Peper & Zout

Voor de topping
- 1 Rode ui
- 300 gram Gehakt
- 1 Ui
- 1 teen knoflook
- 1 bol Mozarella
- 150 gram Cheddar
- 1 Tomaat
- 3 Augurken
- BBQ saus

Overige benodigdheden

- BBQ met deksel
- Pizzasteen
- Pizzaschep
- Eventueel een pizzaring

Bereiding

Voor de pizza’s beginnen we met de bereiding van het deeg, omdat het een uur moet rijzen. Los hiervoor de suiker op in 50 ml lauwwarm water en roer er de gist doorheen. Dek het af met wat vershoudfolie en laat 10 minuutjes staan.

Zeef ondertussen de bloem en voeg er het zout aan toe. Giet er vervolgens de 100 ml water, de olijfolie en het water, gist, suiker mengsel bij. Meng met de hand alle ingrediënten goed door elkaar, zodat het deeg niet meer aan de kom vastplakt.

Bebloem nu je werkblad en stort het deeg er op. Nu is het tijd voor het harde werk, want het deeg moet gedurende 10 minuten tot een kwartier stevig worden door gekneed. Tegen die tijd heb je een mooie elastische deegbal.

Verdeel je deeg nu in twee gelijke delen en vorm er mooie bollen van. Leg beide bollen op een bakplaat, ver genoeg uit elkaar en dek het losjes af met vershoudfolie. Het deeg moet nu 3 kwartier tot een uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld.

Steek nu ook de BBQ vast aan en maak hem klaar om de pizzasteen te gebruiken. Dat betekent dat je de hete kolen aan de buitenkant van de BBQ legt in een ring, zodat de steen evenredig heet wordt en niet in het midden veel heter dan aan de buitenkant. We gaan voor een temperatuur tussen de 250 en 300 graden, zodat je pizza in een paar minuten klaar is. Ik gebruik hier altijd een ruime brikettenstarter aan briketten of houtskool voor.

De saus:

Nu het deeg aan het rijzen is heb je mooi de tijd om een heerlijke tomatensaus te maken voor je pizza. Dus je hebt geen kant-en-klare tomatensaus nodig.

Snipper de ui en fruit deze in de olijfolie aan in een koekenpan, tot ze glazig worden. Knijp vervolgens de knoflook uit in de pan en bak een minuutje mee. Voeg vervolgens het blik tomatenblokjes en de tomatenpuree toe en roer alles goed door. Zet het vuur nu laag en laat een kwartiertje zachtjes koken. Voeg vervolgens de Italiaanse kruiden toe en pureer de saus met een staafmixer.

Breng de saus op smaak met zout en peper en laat afkoelen. De hoeveelheid saus die je nu hebt is meer dan je nodig hebt voor 2 pizza's. Vries het deel dat over is gewoon in en gebruik het de volgende keer weer.

Als de BBQ heet is, kun je nu ook alvast de pizzasteen op het rooster leggen, zodat deze goed heet kan worden.

De topping:

Voor de topping beginnen we met de de ui, knoflook en het gehakt. Snipper de ui fijn en pers de teen knoflook uit. Verwarm een pan en fruit de ui aan. Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee. Vooeg vervolgens het gehakt toe en bak het totdat het rul is. Leg wat keukenpapier op een bord en schep het gehaktmengsel er op om uit te lekken.

Snijd ondertussen de rode ui in dunne halve ringen. Rasp de cheddar en snijd de tomaat in dunne plakken. Snijd de augurken ook alvast in plakjes.

Het beleggen en bakken van de pizza’s

Is het deeg verdubbeld in omvang? Dan wordt het tijd om het uit te rollen tot pizzabodems en ze te beleggen.

Bebloem je werkblad opnieuw, leg er een deegbol op en druk de lucht er uit. Strooi er wat bloem over en rol het deeg uit tot een ronde bodem van ongeveer een halve centimeter dik. Draai het deeg geregeld, zodat je zeker weet dat het niet aan je werkblad blijft plakken.

Leg de bodem op een bebloemde pizza schep, smeer er een dunne laag van de saus over en beleg de pizza eerst met het gehaktmengsel, gevolgd door de mozarella en rode ui. Verdeel nu de helft van de cheddar over de pizza en maak de pizza af met wat plakjes tomaat.

Schuif de pizza nu op de pizzasteen en bak de pizza tot het deeg gaar en krokant is en de kaas gesmolten. Haal vervolgens de pizza met de schep van de steen. Beleg de pizza met de plakjes augurk en spuit er wat BBQ saus overheen. Eet smakelijk!

Misschien is dit ook iets voor jou!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *