butterflied tandoori kip uitgelicht

Butterflied Tandoori Kip

Op vakantie vind ik het altijd lekker om een keer Indiaas te eten. Kip Tandoori is dan één van mijn favoriete gerechten, maar toch had ik het zelf nog nooit gemaakt. Daar moest maar eens verandering in komen dus. Echte Kip Tandoori wordt geroosterd in een Tandoor. Dit is een tonvormige houtoven, die goed heet wordt opgestookt. Ik heb uiteraard geen Tandoor en omdat ik een hele kip bereidt ben ik ook voor een iets lagere temperatuur gegaan. De smaak van de houtoven laat ik terugkomen door een klein beetje rookhout te gebruiken. Mijn recept voor Kip Tandoori viel hier in de smaak en is wat betreft mijn gasten dan ook zeker een aanrader.
Fan van Indiaas eten? Dan is dit BBQ recept voor Kip Tandoori echt een aanrader!

Hoofdgerecht

4 personen

3 uur

Ingrediënten

- 1 Hele Kip (ongeveer 1,5 kilo)
- 150 milliliter Yoghurt
- 2 Uien
- 1 Citroen
- 4 tenen Knoflook
- 5 cm Verse Gember
- 1 klein blikje Tomatenpuree
- 1 theelepel Chilipoeder
- 2 theelepels Kurkuma
- 2 theelepels Komijnpoeder
- 1 theelepel Zout
- 1 eetlepel Versgemalen Zwarte Peper

Overige benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Rookhout
- Kernthermometer
- Keukenmachine
- Rasp
- Schaar
- 1 Grote Diepvrieszak

Bereiding

Voor het bereiden van de kip tandoori beginnen we met het vlinderen en marineren van de kip. Je kunt de kip ook bereiden zonder hem te vlinderen, maar het vlinderen zorgt ervoor dat de kip gelijkmatiger gaart en zo blijven alle delen op zijn sappigst!

De kip vlinderen kan gewoon met een gevogelteschaar, maar ook gewoon met een keukenschaar. Leg de kip hiervoor op zijn borst en knip vervolgens met de schaar langs beide zijden van de ruggengraat. Snijd daarna alle losse stukjes vel weg.

Nu zijn er twee keuzes. Je kunt er voor kiezen de kip iets open te vouwen, op de rug te draaien en met enige kracht de kip verder plat drukken. Hierbij breek je het borstbeen.

Wat ik echter altijd doe is het borstbeen wegsnijden. Dit doe je door de kip op de borst te laten liggen en deze iets open te vouwen. Aan de binnenzijde van de kip zie je nu een wit punt, driehoekig gevormd. Snijd dit door met een mes en druk vervolgens vanaf de borst kant het borstbeen omhoog. Als het borstbeen iets naar buiten steekt kun je er je vingers onder steken en het er zo gemakkelijk uitwippen. De kip is nu eenvoudig open te vouwen.

Is het in tekst iets moeilijker te begrijpen? Onderstaande video laat ook duidelijk zien hoe je een kip vlindert. Je kunt, zoals in de video ook nog kiezen om de kip op te delen in twee helften. De kip wordt dan iets handzamer op de BBQ. Voor de bereiding maakt het geen verschil.

Nu de kip gevlinderd is, is het tijd om de marinade klaar te maken. Neem hiervoor de keukenmachine. Ontdoe de uien, knoflook en gember van de schil en hak ze in grove stukken. Doe deze samen met de tomatenpuree, chilipoeder, kurkuma, komijn, zout, zwarte peper en het sap en de rasp van de citroen in de keukenmachine en draai dit tot een kruidenpuree. Roer daarna de yoghurt door dit mengsel.

Pak nu de diepvrieszak. Hier moet de kip in zijn geheel inpassen, dus neem een extra grote. Doe de kip in de zak en giet der marinade erbij. Sluit de zak af en masseer de marinade goed in de kip.

Leg de kip nu in de koelkast en laat deze minimaal 2 uur marineren.

Steek ruim voordat je de kip wilt garen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden. Haal vervolgens ook de kip uit de koeling, zodat deze een beetje op kamertemperatuur kan komen.

Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan nog een klein blokje rookhout toe aan de brandende kolen. Haal de kip uit de zak en laat de marinade een beetje uitlekken. Leg de kip vervolgens met de ‘binnenkant’ naar beneden op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Heb je een kernthermometer met een snoer? Prik deze dan eerst even in de borst van de kip, zo kun je de kerntemperatuur goed bijhouden!

De kip moet nu garen tot een kerntemperatuur van ongeveer 75 graden. Dit duurt 60 tot 70 minuten, dus ondertussen heb je mooi de tijd om wat bijgerechten klaar te maken.

Is de kerntemperatuur van 75 graden bereikt? Leg de kip dan op een groot bord en probeer deze 10 minuutjes te laten rusten, zodat de sappen in de kip zich kunnen verdelen. Serveer de kip in zijn geheel en laat iedereen zijn favoriete stuk afsnijden. Eet smakelijk!

6 reacties

  1. Wow, dat ziet er heerlijk uit !! Deze ga ik binnenkort zeker eens proberen te maken.

    Vraagje, wat gebruik je hier voor rookhout voor en hoeveel gebruik je daar dan van ?

    Cheers, Rob

    • Hi Rob,

      Ik heb deze keer Appel rookhout gebruikt, maar andere fruitbomen en berkenhout bijvoorbeeld kunnen ook prima. Ik gebruik over het algemeen chunks rookhout en voor het bereiden gebruik ik 1 blokje.

      Dat geeft genoeg rook af om een vleugje rooksmaak aan de kip mee te geven. Meer rookhout zou gaan overheersen denk ik.

      Ik ben benieuwd naar je resultaat!

  2. Oh wow, wat een smaken zeg. Ik snap dat je gasten dit een aanrader vinden. Echt heerlijk. En ik heb geleerd hoe te vlinderen. Handig dat filmpje bij je uitleg. Deze past ook bij ons bij de toppertjes, onze top 5 moet hiermee echt worden uitgebreid. Bedankt voor de inspiratie! Gr, Rob

Laat een antwoord achter aan BBQ Junkie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *