moink balls uitgelicht nieuw

BBQ Klassieker: MOINK Balls

Ik had al vaak gelezen over MOINK balls, maar ze nog nooit gemaakt. Dat werd dus wel eens tijd. MOINK staat voor de combinatie van rundergehakt en bacon. Moo & Oink dus. De MOINK balls worden indirect gegaard en gerookt, wat zorgt voor een heerlijk mals gehaktballetje, verpakt in bacon, met een heerlijk rokerige smaak. Wat wil je nou nog meer? Niks! Proberen dus!
MOINK Balls. Het is een echte BBQ classic. Probeer dit MOINK balls recept eens!

Recept Video MOINK Balls

De bereiding van MOINK Balls op de BBQ heb ik gefilmd en tot een korte video gemonteerd. Zie daarvoor hieronder! Vind je dit soort video’s leuk om te zien? Abonneer je dan ook even op mijn YouTube kanaal! Voor het uitgeschreven MOINK Balls recept moet je nog iets verder doorscrollen.

Hapje

6 personen

1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

- 500 gram Rundergehakt
- 18 plakken Ontbijtspek
- 40 gram Geraspte Parmezaanse Kaas
- 2 theelepels Knoflookpoeder
- 1 Ei
- 75 ml Melk
- 50 gram Paneermeel
- 2 eetlepels Italiaanse Kruiden
- 1 eetlepel Versgemalen Zwarte Peper
- 5 eetlepels BBQ Rub
- 5 eetlepels BBQ Saus

Overige benodigdheden

- 18 Cocktailprikkertjes
- Chunks Hickory Rookhout

Bereiding

Doe het gehakt in een kom en doe er het ei, de melk, Parmezaanse kaas, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, peper, zout en paneermeel bij. Meng alles goed door elkaar en draai 18 gelijke balletjes van het gehaktmengsel.

Strooi nu de BBQ rub op een bord en rol alle gehaktballetjes er doorheen. Kies hiervoor je favoriete kruidenmix of rub uit de winkel, of maak je eigen mengsel van kruiden.

Draai vervolgens om ieder gehaktballetje een plak bacon en zet deze vast met een cocktailprikker.

Zet de MOINK balls weg in de koelkast en steek de BBQ aan. De balletjes moeten indirect garen, dus we gaan voor een situatie waarbij de helft van het grilrooster zich niet direct boven de kolen bevindt. In een kamado werk je met de zogenaamde platesetter of heat deflector en bij een gas BBQ laat je één van de branders uit. De temperatuur in de BBQ moet rond de 120 graden zijn.

Als de BBQ op temperatuur is mag het rookhout worden toegevoegd aan de brandende kolen. Steek een paar chunks tussen de brandende kolen, zodat deze langzaam zullen gaan branden en zo rook afgeven.

Leg nu de MOINK balls op het indirecte deel van het grilrooster en sluit de BBQ met de deksel. De balletjes mogen nu 45 minuten garen. Check zo nu en dan de temperatuur van de BBQ, maar open de deksel zo min mogelijk.

Na 45 minuten mogen de MOINK Balls even van de BBQ. Smeer ieder balletje rondom in met BBQ saus en leg ze weer terug op het rooster. Weer op het indirecte deel.

De balletjes moeten nu nog een kwartiertje garen, waarna ze klaar zijn. Leg de MOINK Balls nu op een bord en serveer ze met de cocktailprikkers er nog in. Dat eet wel zo makkelijk! Eet smakelijk!

MOINK Balls. Het is een echte BBQ classic. Probeer dit MOINK balls recept eens!
moink balls recept nieuw
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 302kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • 18 Cocktailprikkertjes
  • Chunks Hickory Rookhout

Instructies

  • Doe het gehakt in een kom en doe er het ei, de melk, Parmezaanse kaas, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, peper, zout en paneermeel bij. Meng alles goed door elkaar en draai gelijke balletjes van ongeveer 50 gram per stuk van het gehaktmengsel.
    MOINK Balls BBQ van de BBQ
  • Strooi nu de BBQ rub op een bord en rol alle gehaktballetjes er doorheen. Kies hiervoor je favoriete kruidenmix of rub uit de winkel, of maak je eigen mengsel van kruiden.
    MOINK Balls BBQ Recept
  • Draai vervolgens om ieder gehaktballetje een plak bacon en zet deze vast met een cocktailprikker.
    MOINK Balls BBQ van de BBQ
  • Zet de MOINK balls weg in de koelkast en steek de BBQ aan. De balletjes moeten indirect garen, dus we gaan voor een situatie waarbij de helft van het grilrooster zich niet direct boven de kolen bevindt.
  • In een kamado werk je met de zogenaamde platesetter of heat deflector en bij een gas BBQ laat je één van de branders uit. De temperatuur in de BBQ moet rond de 120 graden zijn.
  • Als de BBQ op temperatuur is mag het rookhout worden toegevoegd aan de brandende kolen. Steek een paar chunks tussen de brandende kolen, zodat deze langzaam zullen gaan branden en zo rook afgeven.
  • Leg nu de MOINK balls op het indirecte deel van het grilrooster en sluit de BBQ met de deksel. De balletjes mogen nu 45 minuten garen. Check zo nu en dan de temperatuur van de BBQ, maar open de deksel zo min mogelijk.
    MOINK Balls BBQ Recept
  • Na 45 minuten mogen de MOINK Balls even van de BBQ. Smeer ieder balletje rondom in met BBQ saus en leg ze weer terug op het rooster. Weer op het indirecte deel.
  • De balletjes moeten nu nog een kwartiertje garen, waarna ze klaar zijn. Leg de MOINK Balls nu op een bord en serveer ze met de cocktailprikkers er nog in. Dat eet wel zo makkelijk! Eet smakelijk!
    moink balls uitgelicht nieuw

Video

Benadering van voedingswaarden

Calories: 302kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 19g | Fat: 21g | Saturated Fat: 8g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 9g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 96mg | Sodium: 261mg | Potassium: 291mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 150IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 109mg | Iron: 3mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
MOINK Balls. Het is een echte BBQ classic. Probeer dit MOINK balls recept eens!

38 reacties

  1. Ik neem aan dat de rub zonder zout moet omdat er ook al zout door het gehakt gaat?
    Ik dacht dat rub vaak juist zout bevat om door het vlees te worden opgenomen en dan allerlei smaakstoffen uit de rub mee naar binnen te nemen. Maar dat wordt hier dan wel erg zout?

    • In principe kun je prima een rub met zout gebruiken, alleen dan moet je niet zo’n supermarkt potje nemen dat voornamelijk uit zout bestaat. Een zoutloze rub kan ook. Je zou eventueel ook het zout uit het gehakt kunnen laten, als je bang bent dat het te zout wordt.

      Bij grotere stukken vlees zorgt het zout in een rub er inderdaad voor dat er vocht uit het vlees wordt getrokken, dat vervolgens mét smaken weer terug in het vlees trekt. Bij ballen van gehakt is dat allemaal niet zo spannend.

  2. Afgelopen 2 weekenden tijdens 2 verjaardagen gemaakt op de Kamado Joe! Vielen bijzonder goed in de smaak.. Je bent er even druk mee om er 25 te maken. Maar dan heb je ook wat. Deze gaan zeker vaker gemaakt worden. Mooie website overigens met veel mooie gerechten!

  3. vandaag voor de 1e x de moinkballs gemaakt, binnen 5 minuten was het op (4 p)

    ik heb aan mijn favo honig/ bbqsaus een 2 theelepels cayennepeper toegevoegd voor een extra pitje, ik vond het er mooi bij passen

  4. Zojuist gemaakt zoals het hoort. Mooi gehakt en spek er omheen. We hebben een vegetariër op bezoek morgen en dus aangepast met vega ballen en vega spek. Verder ga ik het recept volgen, dus lekker in de BBQ-saus en op de kamado. De hond loopt er zelfs voor weg, voor dat vega spul…

  5. Is het mogelijk deze in 2 fasen/dagen te doen. Qua tempratuur kunnen ze mooi mee met spareribs low/slow welke ik een dag eerder ga doen dan de bbq (familie) dag zelf

    Ik had de hoop ze een dag van te voren te maken en dan het laatste half uur op de dag zelf te doen.

    • Alles kan, maar je hebt kans op uitdrogen. Daarnaast moet je de volgende dag extra tijd rekenen omdat de MOINK Balls dan koud op de BBQ gaan. Dan kun je ze, denk ik, beter de dag van te voren helemaal voorbereiden en de volgende dag de hele bereiding doen.

    • Het paneermeel heeft uiteraard een functie, maar wellicht kun je het er uit laten als je minder melk en ei toevoegt. Hoeveel minder kan ik je echter niet mee helpen. Bestaat er niet iets als glutenvrije beschuit? Wellicht kun je die verkruimelen en als paneermeel gebruiken? Of gutenvrij brood roosteren en verkruimelen? Laat nog even horen of het is gelukt!

  6. Kerstavond en jawel ik vind het prima moment om dit recept eens te proberen om wat te snacken op tafel te zetten.

    Bedankt voor ‘t het delen van het recept

  7. Tom,
    Met oudejaarsavond gemaakt en vanavond gaat de Grill Bill weer aan voor de volgende lading. De balletjes vallen erg goed in de smaak.
    Even wat tijd in steken maar helaas zijn ze zo op , super spul ( geldt ook voor de burnt ends van buikspek, ook erg lekker)
    Leuke site met mooie gerechten, heb er al verschillende gemaakt.

  8. 5 sterren
    Ik zou deze willen maken voor een feest met 65 personen als een hapje om mee rond te gaan. Maar ik steek op die avond de kamado niet aan. Is het mogelijk dat ik ze ervoor maak en dan vacumeer? Dan op dag van het feest in de over warm maak?

    • Ja dat kan zeker! Je zou ze ook in het vacuüm sous vide kunnen opwarmen. Als je in de oven gaat opwarmen zou ik het laatste deel van de bereiding met de saus nog niet eerder doen. En dan voor ze in de oven gaan door de saus halen en de oven in. Wel uitkijken als je dit met grote hoeveelheden op een bakplaat doet, dat ze wellicht wat gaan zwemmen in vet en vocht. Idealiter dus opwarmen op een rooster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling