babi pangang van de bbq uitgelicht

Babi Pangang

Babi Pangang van de BBQ? Ja het kan! Ik maakte het misschien wel meest gegeten gerecht bij de Chinees gewoon in mijn achtertuin. En nee, dit is niet precies zoals je hem bij de Chinees eet. Maar hij is wel verdomd lekker! Het kost wat tijd om het vlees low and slow te garen, maar in de tussen tijd heb je mooi de tijd om zelf je saus te maken. Het proberen waard dus, maar dat bewijst de foto hieronder ook wel!

 

babi pangang van de bbq recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 3 uur
Marineren: 8 uur
Porties: 4 personen
calorieën: 299kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Het marineren van het vlees begint de avond van te voren en is op basis van een droge rub. Meng voor deze rub 1 eetlepel basterdsuiker, het 5 Spice Poeder, het paprikapoeder, het gemberpoeder, komijn, zout en zwarte peper door elkaar.
  • Neem nu het vlees en dep het droog met keukenpapier. Snijd vervolgens losse stukjes vlees en vet weg en leg de procureur op je snijplank. Smeer het vlees goed in met de droge rub en pak het vervolgens in om een nachtje te marineren in de koelkast.

BBQ Dag

  • Het bereiden van 600 gram procureur duurde bij mij ongeveer 3 uur, maar neem er ruim de tijd voor, want het kan iedere keer weer anders lopen en je gasten zullen ongetwijfeld niet willen wachten tot laat op de avond voor ze jouw heerlijke Babi Pangang voorgeschoteld krijgen.
  • Begin met het aansteken van de BBQ en maak deze klaar voor indirect garen op een temperatuur van ongeveer 120 graden.
  • Haal ondertussen het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Als de BBQ op temperatuur is, mag het vlees op de BBQ. Meet de kerntemperatuur van het vlees, noteer deze en sluit de BBQ met de deksel om het vlees een uur te laten garen.
  • Zet ondertussen een klein pannetje op het vuur voor de glaze. Doe er 3 eetlepels chilisaus, 1 eetlepel basterdsuiker en de 2 eetlepels ketjap manis in. Verwarm tot de suiker is opgelost en haal dan van het vuur. Schenk in een kommetje en laat afkoelen.
  • Meet na een uur de kerntemperatuur van het vlees en reken met je beginmeting uit hoe lang het vlees nog moet tot een kerntemperatuur van 62 graden. Sluit de BBQ weer met de deksel en laat doorgaren tot deze kerntemperatuur.
  • Haal de procureur bij een temperatuur van 62 graden even van de BBQ en pak hem in in aluminiumfolie. Leg het vlees weer terug op de BBQ en laat weer een uur garen. De kerntemperatuur mag nu oplopen tot een graad of 80. Hou dit dan ook in de gaten.
  • Neem nu weer je kleine pannetje en zet deze op laag vuur. Snipper je ui goed fijn en voeg samen met de knoflook en tomatenpuree toe aan de pan. Laat een paar minuutjes fruiten en voeg dan de ketchup, sambal, rest van de basterdsuiker en het restant chilisaus toe. Rasp ook de gember in de pan en roer dit goed door elkaar. Voeg tenslotte 3 eetlepels water toe en meng de laatste eetlepel water met de maizena. Voeg deze ook toe en roer je mengsel door totdat deze iets dikker begin te worden. Haal op dat moment de pan van het vuur en haal deze door een zeef. Laat de saus een beetje afkoelen.
  • Heeft de procureur een kerntemperatuur van 80 graden? Pak het vlees dan weer uit. Smeer je vlees nu in met je glaze en sluit de BBQ met de deksel. Laat het vlees nu nog een minuut of 15 rustig liggen. Haal het vervolgens van de BBQ en laat onder aluminiumfolie een kwartiertje rusten. Snijd je vlees daarna in plakken en leg deze op een bedje van atjar. Giet er de zelfgemaakte saus overheen en je Babi Pangang van de BBQ is klaar! Serveren met rijst of bami en kroepoek en je hebt een heerlijk maal. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 299kcal | Carbohydrates: 29g | Protein: 26g | Fat: 9g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 4g | Cholesterol: 82mg | Sodium: 919mg | Potassium: 730mg | Fiber: 3g | Sugar: 7g | Vitamin A: 337IU | Vitamin C: 9mg | Calcium: 53mg | Iron: 3mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

21 reacties

  1. Gesmuld. Heerlijk recept ! Alleen die citroensap was over… waar in doen?

    Verder tip: misschien even op eind even kort grillen voor krokante korst.

    • Hi Tommy,

      Ik weet niet hoe de citroensap in het ingrediënten lijstje terecht is gekomen, maar die hoort er niet bij 🙂

      Kort grillen kan zeker voor een krokante korst, ook erg lekker!

  2. Hey Roy,
    heb je de babi pangang ook wel eens met buikspek zonder zwoerd gemaakt ipv procureur? Lijkt mij ook wel een topper..
    Gezien je andere buikspek recept, ga ik hem op 130 graden naar 70 graden kern brengen. Nog suggesties?

  3. Goedemiddag, morgen staat dit recept op de rol. Ivm tijdsgebrek start ik in de ochtend al. Na bereiding wordt het dus een kwestie van opwarmen van de babi pangang. Heb je daar nog suggesties/tips voor?

  4. Goedemorgen Roy,
    Ziet er heerlijk uit. Kan ik dit gerecht ook voorbereiden en langzaam garen in de sous vide. Daarna de rest op de bbq verder klaarmaken. Is om mee te nemen op vakantie maar daar hebben ze geen bbq met deksel
    Alvast bedankt

  5. Ziet er heerlijk uit en ga ik zeker proberen.
    Vraagje: Je schrijft: Meet na een uur de kerntemperatuur van het vlees en reken met je beginmeting uit hoe lang het vlees nog moet tot een kerntemperatuur van 62 graden.
    Ik denk dat ik het principe begrijp, maar kun je bij gelijkblijvende keteltemperatuur inderdaad stellen dat de kerntemperatuur lineaire blijft stijgen? Dus x graden per minuut?

Laat een antwoord achter aan Tommy bolleboom Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling