Aziatische Spareribs van de BBQ

Aziatische Spareribs

Spareribs. Het blijft een klassiek BBQ gerecht dat bij velen in de smaak valt. Met het maken van spareribs kun je namelijk ook eindeloos variëren met smaken, waardoor je kunt blijven experimenteren! Voor het bereiden van spareribs op de BBQ heb je veel tijd en geduld nodig, maar het wachten loont. Ik vind spareribs die volledig gegaard zijn op de BBQ namelijk veel lekkerder. Met dit Aziatische spareribs recept heb ik me gericht op een zoete, maar pikante smaak. Probeer ze eens en laat me weten wat je er van vond!

 

Aziatische Spareribs van de BBQ
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 6 uur
Marineren: 10 uur
Totale tijd: 16 uur 30 minuten
Porties: 3 personen
calorieën: 1033kcal

Ingrediënten:

Voor de Rub:

Voor de Mop Sauce:

  • 2 eetlepels Roomboter
  • 200 milliliter Appelsap
  • Sap van een Halve Citroen
  • 3 eetlepels Ketjap Manis
  • 1 eetlepel Zout

Voor de Glaze:

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met deksel en thermometer
  • Chunks Kersen Rookhout
  • Aluminiumfolie
  • Aluminium lekbakje(s)

Instructies

  • Het bereiden van de spareribs begint de avond van te voren met het verwijderen van het vlies van de ribben en het marineren.
  • Het verwijderen van het vlies, of membraan, van de holle kant van de spareribs is een klusje dat de eerste keer wat moeilijk kan zijn. Ik gebruik eigenlijk altijd de achterkant van een vork of lepel en peuter hiermee een stukje van het vlies los bij één van de middelste ribben. Als je een klein stukje los hebt gekregen kun je vervolgens je vingers langzaam onder het vlies schuiven en het zo beetje bij beetje los trekken.
  • Ga je voor het eerst spareribs ontvliezen? Check dan onderstaand filmpje even, waarin alles duidelijk te zien is.
  • Na het verwijderen van het vlies is het handig om kleine, loshangende stukjes vet en vlees weg te snijden. Dit zal enkel verbranden en komt de smaak dus niet ten goede.
  • Meng nu alle ingrediënten voor de rub door elkaar en wrijf de spareribs er goed mee in aan alle kanten. Als je dit hebt gedaan kun je de ribs inpakken in huishoudfolie, om de rub een nachtje in te laten trekken.

Bereidingsdag:

  • Houd op de dag van het garen rekening met ongeveer 6 uur die je spareribs op de BBQ liggen. Begin dus op tijd met het aansteken van de BBQ
  • Maak de BBQ ruim van te voren klaar voor indirect grillen. Dat wil zeggen dat we de BBQ als oven gaan gebruiken en dat de spareribs niet direct boven de hete kolen liggen. In plaats daarvan leggen we de spareribs boven een aluminium lekbak, die we vullen met water of appelsap.
  • Steek de kolen op tijd aan en ga voor een bereidingstemperatuur van ongeveer 110 graden. Zorg dat je tijdens het garen de temperatuur regelmatig checkt, want je wil geen pieken, maar ook zeker geen dalen in de temperatuur.
  • Als de BBQ de juiste temperatuur heeft bereikt kunnen we eerst het rookhout toevoegen aan de kolen. Ik gebruik vrijwel altijd chunks rookhout, omdat ik deze gemakkelijk tussen de brandende kolen kan steken. Ik gebruik voor spareribs chunks kersen hout. Een houtsoort die goed bij varkensvlees past.
  • Na het toevoegen van het rookhout mogen de spareribs op de BBQ. Ze gaan nu eerst 3 uur op de BBQ, waarbij we het vlees het eerste uur roken.
  • Na ongeveer 3 kwartier is het tijd om de mop saus klaar te maken. Met deze mopsaus gaan we de spareribs elk half uur insmeren. Smelt voor de mopsaus de boter in een pannetje en voeg te appelsap, het citroensap, de ketjap manis en het zout toe. Roer alles goed door elkaar en zet het vuur uit, zodat de saus iets kan afkoelen.
  • Wanneer de spareribs een uur op de BBQ liggen is het tijd om ze voor de eerste keer in te smeren met de mop saus. Herhaal dit vervolgens ieder half uur.
  • Na 3 uur mogen de spareribs even van de BBQ. Maar niet voor lang, want we gaan ze inpakken en met wat vocht laten stomen. Neem hiervoor 2 lagen aluminiumfolie en pak de spareribs per stuk in. Zorg er hierbij voor dat je ze niet te strak inpakt en voeg, voordat je alle zijden sluit, nog een aantal lepels van de mopsaus toe. Leg de ingepakte spareribs nu weer op de BBQ, nog steeds boven de lekbak.
  • Na 2 uur stomen mogen de spareribs wederom van de BBQ, om ze weer uit te pakken. Doe dit voorzichtig, want de spareribs zijn nu erg heet en zacht geworden door het stomen.
  • Wanneer je de spareribs hebt uitgepakt mogen ze nog één keer terug op de BBQ om weer wat steviger te worden en om die mooie glanslaag toe te voegen. Dit laatste doen we met een glaze. Meng hiervoor de chilisaus, bruine suiker en de honing en smeer de spareribs na een kwartier in met deze glaze. Herhaal dit elke 10 minuten.
  • Na ongeveer 3 kwartier mogen de spareribs van de BBQ. Laat ze nog even een minuut of 10 rusten voordat je aanvalt. In die tijd kunnen de vleessappen zich wat herverdelen en heb je mooi tijd om met een foto je vrienden jaloers te maken!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 1033kcal | Carbohydrates: 14g | Protein: 55g | Fat: 83g | Saturated Fat: 27g | Polyunsaturated Fat: 14g | Monounsaturated Fat: 30g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 281mg | Sodium: 591mg | Potassium: 974mg | Fiber: 1g | Sugar: 11g | Vitamin A: 448IU | Vitamin C: 7mg | Calcium: 66mg | Iron: 4mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

28 reacties

  1. Dit zijn echte top ribbetjes. Ik heb deze al vaak gemaakt, maar ook andere recepten geprobeerd. Echter, het thuisfront wil alleen maar deze, en die vind ikzelf ook super!

  2. Vandaag deze heerlijke spareribs gemaakt. Zeker voor herhaling vatbaar. De dames thuis vonden ze heerlijk,en ikzelf natuurlijk ook. Het was een beetje aan de koude kant vandaag,maar een Jagermeistertje erbij maakt veel goed.

  3. Vraagje! Ik heb aantal weken geleden dit recept gemaakt! Qua smaak was het echt super het vlees zelf was ook zacht. Alleen wat mij tegen viel is dat het erg vast op het bot zat. Hoe kan ik dit een volgende keer verkozen?

    • Hi Bastian,

      Ik houd er persoonlijk meer van als het vlees nog een bite heeft. Dat ervaar jij nu als dat het nog vast op het bot zat.

      Wil je echt ‘fall of the bone’ spareribs maken, dan zou je er voor kunnen kiezen om de ribs na 2,5 uur al in te pakken, ze vervolgens 3 uur ingepakt op de BBQ te houden en ze aan het eind nog maximaal een half uur uitgepakt op de BBQ te leggen.

      Succes!

  4. Deze spareribs gemaakt met vaderdag en helemaal top!
    lekker pikant met een zoete smaak.
    Gaan we zeker nog een keer bereiden.
    Dank voor het delen van het recept.

    M.vr.gr.
    Rabinder

  5. Vandaag weer bijna een hele dag doorgebracht bij The Bastard. The bastard…. Maar wat was het weer lekker! We kiezen steeds voor eerder eraf en dan langer stomen zodat het vlees van de botten valt (zie antwoord bij 1 van de reacties). En verder gewoon precies doen wat het recept zegt. Heerlijk. En weer bedankt voor een mooi recept!

  6. Ik heb de spareribs nu voor de derde keer gemaakt. De eerste keer waren echt perfect; goed van smaak en de juiste bite. De 2e en de 3e keer (Smaak nog steeds subliem) maar waren ze echter na 2 uur garen in folie zo snotgaar dat ze zowat uit elkaar vielen.
    Dat laatste uur was bijna onmogelijk echt overbodig. Echter de temperatuur en de tijd constant nauwkeurig in de gaten gehouden. Enig idee hoe dit mogelijk is??

    • Wat zonde! Mijn eerste gedachte gaat naar spareribs met minder vlees of juist meer vet, maar het kan ook zijn dat bij het inpakken toch wat meer vocht mee is gegaan of ze de eerste keer iets minder goed ingepakt zijn geweest. Probeer de volgende keer na bijvoorbeeld 1 of 1,5 uur ingepakt al eens te controleren hoe zacht het vlees is. Dan kun je dan bepalen of je nog langer wil stomen of dat je al klaar bent voor de laatste stap.

  7. Hallo, ik ben nu 2,5uur onderweg met de ribs en ze zien er nu al geweldig uit😁

    1 vraag nog voor straks.. het laatste uurtje grillen, is dat op dezelfde temperatuur? 110 graden dus?

  8. Goedenavond!
    Komend weekend ga ik dit recept proberen, ik kijk er nu al naar uit. Ik heb alleen een vraag over het toevoegen van vocht als de ribs worden ingepakt. Vaak / vrijwel altijd zie ik dat er appelsap en roomboter wordt toegevoegd. Ik zie het niet in dit recept staan, dus dan doe je het ook niet denk ik 🤓, maar ik vroeg me af of er niet meer vocht bij moet. Hoe vochtig moeten de ribben zijn met de gemaakte saus?

    Ik heb nog niet erg veel ervanring en hoop dat je me kunt helpen.

    Dank alvast!

    Gr. Dennis

Laat een antwoord achter aan Ron Janssen Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling