Aziatische Spareribs

Spareribs. Het blijft een klassiek BBQ gerecht dat bij velen in de smaak valt. Met het maken van spareribs kun je namelijk ook eindeloos variëren met smaken, waardoor je kunt blijven experimenteren! Voor het bereiden van spareribs op de BBQ heb je veel tijd en geduld nodig, maar het wachten loont. Ik vind spareribs die volledig gegaard zijn op de BBQ namelijk veel lekkerder. Met dit Aziatische spareribs recept heb ik me gericht op een zoete, maar pikante smaak. Probeer ze eens en laat me weten wat je er van vond!
Spareribs recept voor heerlijke Aziatische spareribs!
Soort gerecht: Hoofd; Aantal personen: 2 á 3; Tijd: 6 uur

Ingrediënten

- 1,5 kg spareribs (Baby Back Ribs)

Voor de Rub:
- 1 eetlepel zeezout
- 3 eetlepels donker bruine basterdsuiker
- 2 eetlepel gerookte paprika poeder
- 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel Chilivlokken
- 1 theelepels mosterdpoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder

Voor de Mop Sauce:
- 2 eetlepels roomboter
- 200 ml appelsap
- Sap van een halve Citroen
- 3 eetlepels Ketjap Manis
- 1 eetlepel Zout

Voor de Glaze:
- 5 eetlepels Chilisaus
- 2 eetlepels Bruine Suiker
- 1 eetlepel Honing

Overige benodigdheden

- BBQ met deksel en thermometer
- Chunks Kersen Rookhout
- Aluminiumfolie
- Aluminium lekbakje(s)

Bereiding

Het bereiden van de spareribs begint de avond van te voren met het verwijderen van het vlies van de ribben en het marineren.

Het verwijderen van het vlies, of membraan, van de holle kant van de spareribs is een klusje dat de eerste keer wat moeilijk kan zijn. Ik gebruik eigenlijk altijd de achterkant van een vork of lepel en peuter hiermee een stukje van het vlies los bij één van de middelste ribben. Als je een klein stukje los hebt gekregen kun je vervolgens je vingers langzaam onder het vlies schuiven en het zo beetje bij beetje los trekken.

Ga je voor het eerst spareribs ontvliezen? Check dan onderstaand filmpje even, waarin alles duidelijk te zien is.

Na het verwijderen van het vlies is het handig om kleine, loshangende stukjes vet en vlees weg te snijden. Dit zal enkel verbranden en komt de smaak dus niet ten goede.

Meng nu alle ingrediënten voor de rub door elkaar en wrijf de spareribs er goed mee in aan alle kanten. Als je dit hebt gedaan kun je de ribs inpakken in huishoudfolie, om de rub een nachtje in te laten trekken.

Bereidingsdag:

Houd op de dag van het garen rekening met ongeveer 6 uur die je spareribs op de BBQ liggen. Begin dus op tijd met het aansteken van de BBQ

Maak de BBQ ruim van te voren klaar voor indirect grillen. Dat wil zeggen dat we de BBQ als oven gaan gebruiken en dat de spareribs niet direct boven de hete kolen liggen. In plaats daarvan leggen we de spareribs boven een aluminium lekbak, die we vullen met water of appelsap.

Steek de kolen op tijd aan en ga voor een bereidingstemperatuur van ongeveer 110 graden. Zorg dat je tijdens het garen de temperatuur regelmatig checkt, want je wil geen pieken, maar ook zeker geen dalen in de temperatuur.

Als de BBQ de juiste temperatuur heeft bereikt kunnen we eerst het rookhout toevoegen aan de kolen. Ik gebruik vrijwel altijd chunks rookhout, omdat ik deze gemakkelijk tussen de brandende kolen kan steken. Ik gebruik voor spareribs chunks kersen hout. Een houtsoort die goed bij varkensvlees past.

Na het toevoegen van het rookhout mogen de spareribs op de BBQ. Ze gaan nu eerst 3 uur op de BBQ, waarbij we het vlees het eerste uur roken.

Na ongeveer 3 kwartier is het tijd om de mop saus klaar te maken. Met deze mopsaus gaan we de spareribs elk half uur insmeren. Smelt voor de mopsaus de boter in een pannetje en voeg te appelsap, het citroensap, de ketjap manis en het zout toe. Roer alles goed door elkaar en zet het vuur uit, zodat de saus iets kan afkoelen.

Wanneer de spareribs een uur op de BBQ liggen is het tijd om ze voor de eerste keer in te smeren met de mop saus. Herhaal dit vervolgens ieder half uur.

Na 3 uur mogen de spareribs even van de BBQ. Maar niet voor lang, want we gaan ze inpakken en met wat vocht laten stomen. Neem hiervoor 2 lagen aluminiumfolie en pak de spareribs per stuk in. Zorg er hierbij voor dat je ze niet te strak inpakt en voeg, voordat je alle zijden sluit, nog een aantal lepels van de mopsaus toe. Leg de ingepakte spareribs nu weer op de BBQ, nog steeds boven de lekbak.

Na 2 uur stomen mogen de spareribs wederom van de BBQ, om ze weer uit te pakken. Doe dit voorzichtig, want de spareribs zijn nu erg heet en zacht geworden door het stomen.

Wanneer je de spareribs hebt uitgepakt mogen ze nog één keer terug op de BBQ om weer wat steviger te worden en om die mooie glanslaag toe te voegen. Dit laatste doen we met een glaze. Meng hiervoor de chilisaus, bruine suiker en de honing en smeer de spareribs na een kwartier in met deze glaze. Herhaal dit elke 10 minuten.

Na ongeveer 3 kwartier mogen de spareribs van de BBQ. Laat ze nog even een minuut of 10 rusten voordat je aanvalt. In die tijd kunnen de vleessappen zich wat herverdelen en heb je mooi tijd om met een foto je vrienden jaloers te maken!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *